Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

HIMARS пращат поздрави на Путин: Защо разрешението на Запада за удари по Русия е ключово

04 юни 2024, 13:48 часа
Реклама

Решението на западните съюзници да премахнат ограниченията за използване на доставените от тях оръжия на руска територия е ключово. Засега обаче разрешението важи само за пограничния на Харковска област район от Руската федерация - Белгородска област.

Реклама

Въпреки това процесът вече е започнал и има вероятност впоследствие Запада да даде такова разрешение и за Курска и Ростовска области на Русия, смята военният експерт Олексий Мелник, директор на външнополитическите програми и координатор на международните проекти на Украинския център за икономически и политически изследвания "Олександър Разумков".

Как Кремъл може да противодейства? Май никак

Още: Шолц: Разрешението на Украйна да нанася удари в Русия с германско оръжие не заплашва с ескалация

Разбира се, Кремъл се възмущава и отново заплашва, но как всъщност Русия може да отговори на това, пита анализаторът в интервю за "Обозревател". И отговаря - на Русия й остава само един инструмент - ядрените оръжия. Само че досега тя не използва този инструмент нито веднъж на практика, а само, за да изнудва. И правеше това толкова често, че светът не толкова свикна със заплахите, колкото преоцени риска от тях. И сега този шантаж работи все по-малко и по-малко.

Позицията на Запада най-после еволюира

По думите на Мелник, разрешавайки удари по Белгородска област, Запада сякаш предава поздрави на Путин и му казва: принудени бяхме да го направим, защото вие обстрелвате Харков, защото отворихте нов участък на фронта на изток, където нямаше активни военни действия, защото това е ескалация на конфликта. Затова с голяма степен на вероятност може да се прогнозира, че след това ще бъде дадено разрешение и за удари по Курска и Ростовска области. Това определено е едно добро начало.

Според експерта основното значение на това решение на Запада е, че позицията му еволюира. Че постепенно западните страни преодоляха собствените си страхове и самоограничения. "Засега това е частично. Ограничението не е премахнато изцяло. Дали са цял списък какво според тях е допустимо и какво е недопустимо. Но основното е, че тази стъпка е направена", отбелязва той.

Още: Берлин разреши на Украйна да атакува цели в Русия с германски оръжия

"Въпреки инертната и прекалено предпазлива позиция на Белия дом, почти дузина съюзници на САЩ дадоха разрешение, така че администрацията на Джо Байдън беше принудена да последва тази тенденция. Добрата новина е, че САЩ при определени условия могат да променят позицията си. А не толкова добрата новина е, че все пак от Вашингтон се очакваше лидерство, те трябваше да поемат инициативата [а не да изчакват]", посочва Мелник.

Проблемът е в количествата оръжия

След като Германия свали ограниченията Patriot да бъдат използвани на руска територия сега вече въпросът е по-скоро в наличието на тези оръжия. Защото в редица успешни досегашни операции вече имаше намеци, че определени елементи от системата Patriot вече са били използвани от украинците, включително за сваляне на руски изтребител Су-35, носещ бомби, и за унищожаване на хеликоптери. Такива съобщения вече се появиха в западната преса - че украинските военни са направили това без разрешение.

Още: Швеция дава всичките си бронетранспортьори PBV 302 на Украйна: Помощ за милиарди

Така че въпросът е по-скоро не в свалянето на ограниченията, а в количеството такива системи, казва анализаторът. "Patriot са критично важни за защитата на големите градове и ключовите съоръжения. Така че всеки път, когато говорим за премахване на ограниченията за използването им, трябва да оценяваме доколко Украйна може да си позволи да рискува тези Patriot-и."

Още: Полша позволи на Украйна да удря с доставено от нея оръжие по цели в Русия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес