Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хибридни ПВО системи за Украйна: САЩ ги изпробваха и са доволни (ВИДЕО)

13 ноември 2023, 10:25 часа • 7598 прочитания

В края на октомври The New York Times писа за новата стратегия на украинската армия да използва хибридни оръжия за противовъздушна отбрана - изстрелване на западни ракети от установки съветско производство. Този план вече е вкаран в действие на изпитателен полигон в САЩ и съюзниците на Киев казват, че има "добри резултати".

Още: Потвърдено: Германия ще даде два пъти повече военна помощ за Украйна

"Бук-М1" с американски ракети - добра комбинация

Системите за ПВО "Бук-М1", които се използват от силите за противовъздушна отбрана, са преоборудвани с американски ракети, заяви прессекретарят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат. Според него западните партньори са доволни от ефекта от адаптираните системи при провеждането на тестовете.

"Те защитават, макар и в малък радиус. Ракетите Sea Sparrow ще могат да помогнат за защитата преди всичко на критичната инфраструктура", каза Игнат в интервю за Радио NV, цитирано от "Украйна сейчас".

Още: Време за равносметки от фронта в Украйна (ВИДЕО)

Програмата FrankenSAM

Американските официални лица наричат тази програма FrankenSAM, пише The New York Times. Една от комбинациите включва установки „Бук“ и ракети Sea Sparrow, а друга – съветски радари и ракети Sidewinder.

"Дебютът" на модифицираните ПВО системи в Украйна ще е тази есен.

САЩ също така изпробват комбинация от ракети Patriot и украинска радарна система местно производство. Ракетната система Hawk от времето на Студената война пък вече се използва от украинската армия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес