Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция удържа мигрантски наплив към остров Крит

08 октомври 2024, 13:39 часа • 546 прочитания

Повече от 230 мигранти, пресичащи Средиземно море в малки лодки от Северна Африка, достигнаха южния гръцки остров Крит през уикенда, съобщи Kathimerini, позововайки се на информация на The Associated Press.

Подробности за мигрантите

Мигрантите, достигнали Крит през уикенда, са били предимно от Египет, Судан или Бангладеш, които бяха поели по-обичайния маршрут от Турция до близките острови в източно Егейско море.

Става въпрос за шест отделни опита за пресичане на Средиземно море, които далеч надхвърляха няколко дузини мигранти. Най-голямото единично пристигане включва 55 души, взети от търговски кораб късно в събота, след като лодката им е изпаднала в беда южно от Крит.

Крит може да стане център за обработка на мигранти

Крит се очерта тази година като важна дестинация за мигранти, готови да рискуват опасното пътуване през Средиземно море от Либия. Правителството на Гърция обмисля създаването на държавно финансирани центрове за обработка на мигранти на острова с около 625 000 души, които да подпомагат местните власти.

Гърция в очакване на бежанци

Гръцките власти казват, че се подготвят за потенциално увеличаване на пристигащите бежанци, бягащи от боевете в Ливан и Газа.

Страната е ключова входна точка за хора от Близкия изток, Африка и Азия, които търсят по-добър живот в Европейския съюз. Досега по-голямата част са преминавали с малки лодки от Турция. ОЩЕ: Папата: Тежък грях е да отблъскваме мигрантите (ВИДЕО)

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес