Готви се сделка: 8 системи "Пейтриът" от Израел за Украйна

6671
Готви се сделка: 8 системи "Пейтриът" от Израел за Украйна
Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

Израел може да достави на Украйна до 8 ПВО системи Patriot (Пейтриът), а посредник в бъдещата сделка е САЩ - преговори вече се водят. Това съобщава Financial Times.

Трима източници, запознати с разговорите, казаха, че украинският външен министър Дмитро Кулеба е провел разговори по въпроса с американския си колега Антъни Блинкен през последните седмици. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан е разговарял по въпроса поне два пъти с Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент, казаха тримата души. Имало е и преки разговори между Киев и Тел Авив. Официално никой не признава, че има разговори.

Механизмът на сделката най-вероятно ще е следният - системите ще бъдат продадени от Израел на САЩ, а оттам ще отидат в Украйна. В Украйна има поне 4 системи Patriot, но ако дойдат и тези от Израел, това вече ще е наистина голямо подобрение предвид факта, че украинският президент Володимир Зеленски молеше за 5-7 нови системи.

Още: Голяма новина: Румъния дава Patriot на Украйна, САЩ пренасочват всички поръчки към Киев

Израел заяви през април, че ще започне да изтегля от употреба осемте си батареи Patriot, които датират от преди повече от 30 години, за да ги замени с по-модерни системи. Тези системи обаче все още са на служба, особено заради растящото напрежение с "Хизбула": Война Израел-Ливан ще е "грешка" на Нетаняху, "Хизбула" е голяма хапка: Говори Виктор Лилов (ВИДЕО)

Patriot, но какъв?

Израелските системи M901 PAC-2 са от по-стара разновидност от много от системите Patriot в момента в Украйна. Но според военни анализатори по-старият модел все още е напълно съвместим с по-новите. Анализатори също така коментират, че старите израелски ракети-прехващачи PAC-2 имат по-голям обсег и по-голяма бойна глава от по-новия модел PAC-3. Това може да ги направи много подходящи за прехващане на руските изтребители, които бомбардират цели в Украйна с умни авиобомби. По-старите ракети работят на принцип, при който се взривяват възможно най-близо до набелязаната цел и осколките от взрива поразяват целта - модерните PAC-3 уцелват целта директно, което е по-добър подход при сваляне на ракети.

Най-важното е, че Израел разполага и с достатъчно запаси от ракети прехващачи – от които Украйна също се нуждае – към батареите, пише Financial Times.

Израел е предпазлив да вземе страна по отношение на руската инвазия в Украйна предвид влиянието, което Русия има в Сирия, където израелските военновъздушни сили често действат срещу ирански подставени лица. Освен това има споразумение с Русия, което позволява на израелските военни самолети да имат достъп до сирийското въздушно пространство. Но Вашингтон не спира да работи, за да убеди правителството на Бенямин Нетаняху, че все по-близките връзки на Русия с Иран, особено в областта на военното сътрудничество, са по-належаща грижа за Тел Авив.

Още: Нидерландия дава на Украйна милиони за дронове, ще окомплектова батарея Patriot

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС наложи нови санкции на Хамас и на Беларус

Етническо и религиозно напрежение в Русия: Сблъсък между Кадиров и Бастрикин (ВИДЕО)

Кипър ще се бори срещу незаконните сметища

"Ракетна атака": Русия унищожила близо 40 дрона, изстреляни от Украйна (ВИДЕО)

Франция гласува за парламент

Изборите във Франция: Макрон предизвика крайнодесните и ще загуби съкрушително (СНИМКИ)

Как Украйна може и трябва да се спаси от енергийния терор на Русия? (СНИМКИ)

Остри реакции: Преброяването в Албания показа три пъти повече българи от македонци

Дим и огън: "Сбогом" на 8 руски ПВО системи и комуникационен център в Крим (ВИДЕО)

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа": The Times

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа