Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

14 юли 2024, 13:30 часа • 1245 прочитания

7 горски пожара обхванаха Северна Македония, съобщиха официални лица, което накара правителството да обяви кризисна ситуация, предаде БГНЕС.

По време на извънредно заседание на правителството през нощта, депутатите обявиха кризисна ситуация - без да призоват за извънредно положение - "поради зачестилите случаи на горски пожари".

Според държавния център за управление на кризи пожарите се разпространяват главно в централните и източните части на страната в условията на изтощителна гореща вълна.

Още: Мицкоски в САЩ обвини съседите, че създават пречки на Северна Македония

Въпреки усилията на пожарникарите са изгорели повече от 100 хектара гори.

"Периодът на действие на кризисното положение на територията на Република Северна Македония е 30 дни", се казва в изявление на правителството.

Кризисно положение се обявява, когато населението и имуществото са изправени пред сериозни рискове или опасности, което изисква вливането на значителни държавни ресурси.

Още: Заради жегите: Временно затвориха летище в Унгария

Правителството одобри и ангажирането на полицията и армията в борбата с пожарите, както и подготовката на медицински персонал.

Около 100 военнослужещи и два армейски хеликоптера са участвали в гасенето на пожара край южния град Неготино, съобщиха от министерството на отбраната.

От миналата седмица регионът е засегнат от гореща вълна, която според прогнозите ще продължи до края на следващата седмица.

В петък Северна Македония издаде предупреждение за екстремни метеорологични условия с температури до 42 °C в някои райони. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес