Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голяма новина: Румъния дава Patriot на Украйна, САЩ пренасочват всички поръчки към Киев

20 юни 2024, 15:28 часа

Румънският съвет по национална отбрана реши да прехвърли система за противовъздушна отбрана Patriot ("Пейтриът") на Украйна. Букурещ първоначално възразяваше и поставяше условие - че доставките за Украйна не трябва да засягат сигурността на Румъния.

Реклама

Преди около седмица северната ни съседка въведе в експлоатация нова (втора) система "Пейтриът".

Още: Оръжие за Украйна: Важна новина за F-16 от НАТО, обещания от САЩ, Полша не дава Patriot

Румъния отново има условие

"Предвид значителното влошаване на ситуацията със сигурността в Украйна в резултат на постоянните и масирани атаки на Русия срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура, особено в енергийния сектор, както и регионалните последици от тази ситуация, включително за сигурността на Румъния - в тясна координация със съюзниците, членовете на Съвета решиха да дарят на Украйна система Patriot", се казва в прессъобщението на президентската администрация, към която е Съветът по отбрана.

Дарението на системата обаче се прави "при условие че страната ни продължи преговорите със съюзниците, особено с американския стратегически партньор, с оглед на получаването на подобна или равностойна система". С две думи - Букурещ иска Patriot от САЩ, с която да замени батареята, готвена за изпращане към Киев.

Необходимо е "осигуряване на въздушното пространство и същевременно е необходимо да се намери временно решение за покриване на създадените уязвимости", посочват северните ни съседи, цитирани от румънските медии.

Снимка: Украински генерален щаб

Още: Кошмарът за руските военни самолети: Повече за "Пейтриът" и успехите ѝ в Украйна (ВИДЕО)

САЩ спират доставките на Patriot за всички страни, но не и за Украйна

Междувременно правителството на САЩ ще спре всички открити поръчки за ПВО системи Patriot, докато Украйна не разполага с достатъчно количество, за да се защити от въздушните атаки на Русия, съобщи Financial Times.

Мярката ще бъде обявена на 20 юни, след като миналата седмица президентът Джо Байдън заяви на срещата на Г-7 в Италия, че е осигурил доставка на допълнителни ПВО системи на Киев. Те ще включват батареи "Пейтриът".

Още: Байдън даде надежда на Украйна за повече системи "Patriot" от съюзниците

Байдън заяви, че 5 държави са се съгласили да изпратят Patriot и други системи за противовъздушна отбрана на Украйна. Президентът на САЩ добави, че други страни, които очакват доставката на американски системи, ще трябва да почакат, защото "всичко, с което разполагаме, ще отиде в Украйна, докато не бъдат удовлетворени нуждите им".

Съобщението на САЩ от 20 юни ще затвърди ангажимента на Байдън към Киев и ще гарантира, че Украйна ще получи системите "Пейтриът", от които се нуждае, за да защити своите градове и критична инфраструктура, заявяват пред FT двама души, запознати с решението, цитирани от БГНЕС.

Румъния е сред европейските държави с отворени поръчки за системи „Пейтриът“, което поставя на дневен ред въпроса как Букурещ ще бъде компенсиран за пратената батарея на Украйна. Това може да стане с равностойна на "Пейтриът" ПВО система.

Германия, Полша и Испания също имат отворени поръчка за такава ПВО система, а коалиция от държави от НАТО през януари направи поръчка за 1000 ракети Patriot.

Още: Нидерландия дава на Украйна милиони за дронове, ще окомплектова батарея Patriot

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес