Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голямата руска енциклопедия спря работа, тъй като Путин прекрати финансирането й

16 юли 2024, 13:50 часа • 1152 прочитания

Порталът на Голямата руска енциклопедия обяви, че прекратява работа заради спиране на финансирането от руското правителство. В същото време властите продължават да изискват ежемесечни отчети от служителите за свършената работа, се казва в обръщение, изпратено от сътрудниците на портала до автори, експерти и читатели.

Голямата руска енциклопедия се финансираше от Министерството на културата на Русия, което значително повлия на съдържанието на политически, исторически и социологически статии, пише The Moscow Times. Освен това в нея бяха отстранени биографичните статии за спорни политически фигури, липсва такава статия и за самия Владимир Путин.

Още: Планът на Тръмп за Путин: Кремъл се радва, а трябва ли?

Голямата руска енциклопедия излизаше в печатен вид между 2004 и 2017 г., а уебсайтът й се появи през 2016 г.

Основно статии в енциклодията се поръчваха от Кремъл като желанието на Путин бе тя да замени Уикипедия. Но самото ръководство, противно на желанията на диктатора, никога не се е смятало за алтернатива на Уикипедия, отбелязва изданието. По-специално, изпълнителният редактор на портала Сергей Кравец подчерта в интервю през 2023 г., че Голямата руска енциклопедия и Уикипедия работят с различни аудитории и енциклопедията никога не е била масово четена.

Още: Буданов: Да, правихме опити да убием Путин!

Още: "Гениалният" план на Путин за НАТО се превърна в "гениален" провал

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес