Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Големите жертви влияят: Русия не гледа на първо място към Покровск - анализ (ВИДЕО)

22 октомври 2024, 10:42 часа • 1491 прочитания

"Напълно възможно е в близко бъдеще Покровск да престане да бъде приоритет на руското командване. И вместо него да станат Константиновка, Курахово, Успеновка и Велика Новоселка (Времеевското направление, на запад от Угледар)". Това твърди в нов пространен свой анализ за ситуацията на фронта в Украйна украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб.

Още: Южна Корея планира да помага на Украйна срещу Северна Корея (ОБЗОР – ВИДЕО)

Според него, руското военно командване все още не може да реши кой е най-големият непосредствен приоритет по отношение на Кураховското и Покровското направление. Атакуват се едновременно хем Курахово и то от север и от запад, атакува се и Селидово, засега предимно с опити за флангово обкръжаване, посочва той. Вече има геолокализирани видеокадри, че руски части са успели да стигнат и се бият на улица "Лисичанска" в североизточните покрайнини на Селидово. След Селидово на дневен ред за руснаците е пробив към Покровск и Мирноград, но това ще стане чак ако/когато Селидово падне. Отделно, руснаците искат да достигнат най-близките подходи към Константиновка (да не се бърка със село Константиновка до Курахово), с напредък откъм Торецк и евентуално с напредък от южния фланг на Часов Яр (там има руски части на 7-8 километра източно от Константиновка), казва Машовец.

Руското командване "Център", което има на разположение до 100 000 войници и отговаря приоритетно за Покровското и Торецкото направление, няма как да добави още съществени резерви в момента. "В момента, по същество, голямото руско настъпление в Покровското направление започна да се разпада (фрагментира) на отделни, тактически задачи. Необходимо е да се превземе Селидово и да се пробие до Курахово, да не говорим за Торецк и пътя Покровск-Константиновка и т.н. Всъщност просто няма достатъчно време и възможност Покровск да бъде атакуван", заключва Машовец.

Още: "Защо Путин иска още земя, няма ли достатъчно?": Страшното ежедневие на военни и цивилни в Покровск

Пореден пример за огромното "утилизиране" на руски войници в Украйна заради безумната руска тактика да се хвърля напред като пушечно месо всичко налично и с числено превъзходство, независимо от жертвите, да се постигнат малки тактически успехи - руски войници от щурмова рота на 19-ти танков полк, 25-та руска армия, понастоящем дислоцирани в района на Красни Лиман, твърдят, че тяхното командване планира да ги елиминира за отказ да изпълнят "безразсъдни заповеди, довели до тежки загуби". Те казват, че отказват да напредват по-нататък, като са загубили 90% от личния си състав и не са имали нито един почивен ден повече от година. Сега единствената им надежда е руската военна прокуратура: Пореден дневен рекорд на избити руски войници в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО, 18+)

По направления: Покровско, Кураховско, Торецк

За Покровското направление, украинският военен експерт счита като най-голям руски успех превземането на село Цукурино, защото това дава възможност на руската армия да упражнява натиск както към Селидово, така и към Курахово. Отделно Машовец изброява, че руснаците са на позиции до Лисовка и Сухой Яр, т.е. около 9-10 километра фронтално от Покровск, както и че владеят изцяло Гродовка, Николаевка, Новогродовка. По линията Горняк – Новоселидовка обаче украинската армия оказва жестока съпротива, по негови оценки. Популярният руски военнопропаганден телеграм канал "Рибар", създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, също посочва, че руснаците се бият в Горняк и са преминали река Волча/Вовча, като се водят боеве в село Зоряни – нещо, което потвърждава и ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) на база геолокализирани видеокадри. Идеята е от Зоряни да има флангова атака срещу Горняк.

Машовец посочва, че в Покровското направление все още има доста руски резерви, до 20-тина полка, които обаче влизат в боеве. Общо там руснаците разполагат с около 72 000 войници, до 310 танка, около 720 бронирани машини на пехотата, отделно 10-тина щурмови изтребител-бомбардировачи. В резерв има 5 полка и 5 батальона, от които се взема пушечно месо или общо до 15 000 войници руски резерв засега, с малко над 100 танка и 220-230 БТР-а т.е. реално една цяла дивизия. "Очевидно вражеското командване създаде такъв значителен оперативен резерв в Покровското направление конкретно за битките за Покровск и Мирноград, а не за битките за Селидово и Кураховка (село Кураховка, не градът Курахово), които се надяваше да превземе бързо", коментира Машовец и посочва, че на руското военно командване му се е наложило да вкара цялата 90-та танкова дивизия в боевете, а първоначално е пазело половината в резерв. Но досега руснаците не успяха да стоят това бързо, добавя експертът: "Изчезнаха безследно": Жени на руски военни искат от Путин да каже къде са мъжете им (ВИДЕО)

За Кураховското направление украинският военен анализатор посочва, че уж изглежда така, сякаш руската армия вече може да атакува безпрепятствено самия град Курахово, след като направи пробив западно от Красногоровка, превзе селата Остро и Островско, овладя Григоровка и почти изцяло подчини Максимиляновка. Но на северния бряг на Кураховския язовир украинците още държат силни позиции и така имат възможност да правят флангови контраатаки през реката от линията Волчанка-Александропол. 90-та танкова дивизия трябваше досега да е решила този тактически проблем за руснаците, но не е, добавя Машовец.

Специално за Торецк, Машовец прави оценка, че руската армия там е отделила до 19 000 войници с до 70 танка и около 215 бронирани бойни машини. Руският резерв тук засега е от само 200-250 войници, които почти нямат бойна техника (3 танка и 3 бронирани машини, без нито една артилерийска система в резерв). Украинският анализатор е категоричен, че руснаците са поставени в положение да атакуват през гъсто населените северни части на Торецк, а това е възможно най-трудната задача – за момента боевете са стигнали до района на т.нар. Централни хали на града. От юг руските части още не могат да влязат в града, защото трябва да преминат през река Кривой Торецк.

Още: Путин ни лъже: Посланието от все повече руски войници, което не стига за мир (ОБЗОР - ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес