Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германският парламент одобри по-строги правила за търсещите убежище

18 октомври 2024, 15:46 часа • 541 прочитания

Германският парламент гласува за затягане на правилата за търсещите убежище, тъй като Берлин заема по-твърда позиция по отношение на имиграцията след неотдавнашните изборни успехи на крайната десница.

Пакетът от мерки ще отнеме помощите на търсещите убежище, които вече са били регистрирани в други страни от ЕС и са предвидени за депортиране. Бежанците, които временно се връщат в родните си страни, ще загубят правото си на закрила в Германия, информира Handelsblatt.

Същото ще важи и за бежанците, които извършват престъпления с антисемитски или хомофобски мотиви. Целият пакет ще въведе и по-строги правила за носенето на ножове и ще даде на полицията по-широки правомощия за разследване.

Още: България ще подкрепи центровете за мигранти извън ЕС - по примера на Италия и Албания

Промените бяха предложени през август след смъртоносното намушкване с нож по време на фестивал в западния град Золинген. Заподозреният, 26-годишен сириец с предполагаеми връзки с групировката „Ислямска държава“, беше предвиден за депортиране, но избегна опитите на властите да го изведат от страната.

Новите правила са одобрени в Бундестага, но предстои да бъдат гласувани днес, 18 октомври, и от горната камара на германския парламент - Бундесрата.

Друг законопроект за подобряване на борбата с тероризма също беше одобрен по време на извънредно гласуване. Той дава на разследващите агенции повече правомощия в борбата срещу ислямския екстремизъм. Този законопроект не изисква одобрение от Бундесрата.

Въвеждането на по-строгите правила бележи промяна в отношението на Германия към имиграцията, почти десетилетие след като бившият канцлер Ангела Меркел отвори вратите за бежанците през 2015 г.

Новият германски подход идва на фона на изострянето на отношението към имиграцията в цяла Европа, където крайнодесните партии получават все по-голяма подкрепа.

Още: Гърция недоволства срещу Германия заради мигрантите

На 17 октомври лидерите на ЕС призоваха за спешно ново законодателство, което да увеличи броя и скоростта на връщане на мигрантите. 

ЕК предлага ново законодателство, насърчаващо връщането на нелегални мигранти

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес