Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия ще подкрепи Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

15 юни 2024, 09:04 часа
Реклама

Правителството на германския канцлер Олаф Шолц планира да издигне кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия. Това решение ще бъде представено на работна среща на лидерите на ЕС на 17 юни, съобщиха правителствени източници на Ройтерс.

Още: Фон дер Лайен: Г-7 изпрати сигнал на Путин, че няма да спечели войната

Фон дер Лайен, първата жена министър на отбраната на Германия, ръководи Европейската комисия от 2019 г. насам. За да си осигури още един мандат, тя се нуждае от подкрепата на мнозинството от лидерите на ЕС и от обикновено мнозинство от депутатите в Европейския парламент.

Няма официално изявление

Въпреки че се очаква правителството на канцлера Шолц да я подкрепи, то все още не е направило официално публично изявление по въпроса.

Лидерите на ЕС ще се съберат в Брюксел за първата си работна среща след европейските избори, на която ще обсъдят висши европейски назначения, включително на председателя на Европейския съвет и ръководителя на европейската дипломация. Тези обсъждания ще предшестват официалните потвърждения на заседанието на Европейския съвет на 28-29 юни. 

"Ние сме котвата на стабилността": Фон дер Лайен и Вебер празнуват победата на ЕНП (ВИДЕО)

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес