Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия ще спира потенциални джихадисти с документни мерки

17 октомври 2014, 21:07 часа • 12807 прочитания

Германия ще предприеме нови мерки, за да попречи на гражданите си да се присъединят към джихадистите в Ирак и Сирия. Една от мерките е конфискуване на личните документи, предаде БГНЕС.

Съгласно споразумението, подписано от вътрешните министри на федерално ниво и 16-те провинции властите ще имат право да отнемат личните карти на заподозрени ислямистки екстремисти, за да им попречат да напуснат страната. Досега можеше задграничният паспорт да се счете за невалиден и така да се може да се пътува в чужбина. Германските граждани обаче могат да пътуват само с личната си карта до Турция, а от там за Сирия и Ирак, което налага новите мерки.

"Не искаме Германия да стане износителка на терористи", каза германският вътрешен министър Томас де Мезер. Той добави, че Берлин на всяка цена иска да възпрепятства връщането в Германия на бойците, натрупали бойни знания и опит в региона. Министърът каза още, че страната му иска също да спре притока на кюрди към борбата срещу групировката "Ислямска държава" (ИД) поради страх, че те може да се завърнат в Германия радикализирани.

Хората с отнети документи ще получат друг документ за идентификация в Германия.

Министрите са се споразумели да насочат усилията си към възпрепятстването на млади мюсюлмани да се включат в редиците на ИД на първо място, като бъдат привлечени младежки организации, училища, джамии и имами.

Според източници по сигурността повече от 450 германци са пътували до конфликтния регион, като за много от тях целта е била да се включат в борбата на страната на ИД. Повече от 150 от тези хора са се върнали в Германия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес