Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия предриема мерки за ограничаване на потока от бежанци

29 януари 2016, 08:39 часа • 3107 прочитания

Германия, която иска да ограничи притока на бежанци, ще втвърди условията за събиране на семейства за отделна категория имигранти.

Става дума за преустановяване за срок от две години на възможността за някои имигранти да доведат своите семейства, заяви в четвъртък вицеканцлерът Зигмар Габриел.

Мигрантите, които ще се възползват от "субсидиарна закрила" вече няма да имат право "в продължение на две години", да доведат своите семейства. Габриел заяви това след среща с ръководителите на двете формации на управляващата коалиция: канцлерката Ангела Меркел и бавареца Хорст Зеехофер. Габриел е министър на икономиката и водач на Социалдемократическата партия.

"Субсидиарна закрила" е с една степен по-ниско от статута на бежанец, който дава разрешение за пребиваване в продължение на три години и възможност да бъде доведено семейството. По-малко щедра, тя се дава на някои с отхвърлено убежище или статут на бежанец, който обаче и не може да бъде експулсиран, тъй като рискува изтезания или смъртно наказание в своята страна. Подлежаща на периодично одобрение, тя ограничава първоначалното разрешение за пребиваване до една година.

Тази мярка ще засегне и част от сирийците, които отдавна се радват на почти автоматично даване на право на убежище. Но след 1 януари Берлин отново въведе индивидуално разглеждане на молбите, включително за сирийците.

Ограничаването на събиране на семейства бе един от най-оспорваните пунктове на втория пакет с мерки, за които коалиционните партньори се споразумяха в четвъртък вечерта: Християндемократическият и Християнсоциалният съюз - ХДС и ХСС бяха твърдо за, докато социалдемократите отказваха.

Идеята, която цели да направи германските условия за предоставяне на убежище по-малко лесни, вече бе представена през ноември от министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер.

Освен вкарването на Алжир, Мароко и Тунис в списъка на „безопасни страни”, което драстично ще ограничи случаите, в които гражданите на тези страна, могат да получат убежище, партиите от управляващата коалиция се споразумяха също и да улеснят обучението на младите кандидати за убежище и да дадат приоритет на събиране на семейства на "бъдещи бежанци, пристигащи от Турция, Ливан или Йордания", каза Габриел, според когото това е "добър компромис".

"Мисля, че днес бе добър ден, откакто сме започнали" да прилагаме тези мерки, каза Меркел след срещата с управителите на провинциите.

"Чувствам се утешeна с всеки изминал ден", каза канцлерката, която бе подложена на сериозни критики през последните месеци, дори в консервативните си редици, за своята миграционна политика.

Компромисът бе приветстван от председателят на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер, който не си спестява критики към канцлерката. Същият компромис обаче бе критикуван силно от голяма асоциация, която се занимава с помощта за бежанците Pro Asyl, която го описа като „много горчиво решение”.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес