Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия опростява правилата за гражданство

25 ноември 2022, 17:53 часа
Реклама

Германското правителство работи по планове за "опростяване" на правилата за получаване на гражданство чрез ускоряване на натурализацията на имигрантите и разрешаване на двойното гражданство.

Министерството на вътрешните работи възнамерява скоро да представи проектозакон, който ще бъде представен на кабинета за одобрение, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Съгласно предложените нови правила натурализацията ще бъде възможна след пет години пребиваване вместо след осем, а дори и след само три години за хора, за които се смята, че са се интегрирали особено добре.

Децата, родени в Германия, ще стават автоматично граждани, ако един от родителите им имигранти е живял законно в страната поне пет години. Министерството на вътрешните работи планира също така да облекчи някои езикови изисквания за възрастните имигранти.

Преразглеждането на германското законодателство в областта на гражданството беше ключов ангажимент, поет от лявоцентристкото коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц при идването му на власт преди една година.

ОЩЕ: Известна руска пропагандистка бе изгонена от Германия (ВИДЕО) 

Германия, чието население от над 80 млн. души е застаряващо, е изправена пред остър недостиг на работници в редица отрасли. Министерството на труда прогнозира, че до 2026 г. в най-голямата европейска икономика ще липсват около 240 000 квалифицирани работници.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес