Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия даде оптимизъм на Украйна за дълбоки удари по Русия

07 октомври 2024, 12:09 часа • 948 прочитания

Германският министър на външните работи Аналена Бербок не изключва възможността в бъдеще Украйна да може да нанася удари дълбоко на руска територия с германски оръжия - с цел самозащита.

Тя отбеляза, че Украйна не е длъжна да отвръща на удари само когато собствената ѝ територия вече е атакувана. „Правото на самозащита на Украйна не означава, че една ракета трябва първо да пресече границата или да удари град като Харков, за да може тя (Украйна) да се защити. Дори и най-добрата противовъздушна отбрана не може винаги да предотврати това“, каза германският топ дипломат пред ARD.

Още: Фицо: Свободата дойде от Изтока. Украйна няма да влезе в НАТО, докато съм премиер

В същото време Бербок заяви, че не би желала публично да обсъжда колко дълбоко в руска територия може да нанасят удари украинските сили. Тя предупреди да не се посочват конкретни разстояния - например „10, 40 или 200 километра“, защото руските военни биха могли да се възползват от това, премествайки потенциалните мишени още по-дълбоко, пише Tagesschau.

Снимка: Аналена Бербок, Getty Images

Още: Русия атакува Киев с ракети "Кинжал" на рождения ден на Путин

Удари по руска територия - позицията на Германия

Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че не е против украинските въоръжени сили да нанасят удари по руска територия с оръжия, предоставени от други партньори, но Берлин няма да предаде на Украйна своите ракети „Таурус“. Това е едно от най-исканите оръжия от украинския президент Володимир Зеленски и администрацията му. Канцлерът Олаф Шолц обаче отказва вече няколко пъти Германия да го предостави на Киев.

Още: В Москва търсят войници по улиците: Стряскащи данни за руските загуби само в едно направление (ОБЗОР - ВИДЕО)

Баербок и преди е заявявала, че подкрепя използването на оръжия с голям обсег за самозащита на Украйна. Тя също така увери, че подкрепя прехвърлянето на „Таурус“, но подчерта, че за това е необходимо единодушно решение на коалицията, а в нея все още няма единство по въпроса.

Припомняме, че след няколко дни, по време на срещата на Контактната група за Украйна във формата "Рамщайн", западните съюзници отново ще обсъждат темата за вдигане на ограниченията спрямо Украйна за използване на далекобойни оръжия срещу Русия. Това заяви при посещението си в Киев новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте: Рюте обеща - на срещата в Рамщайн съюзниците ще обсъдят удари по Русия с далекобойни оръжия (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес