Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Гениалният" план на Путин за НАТО се превърна в "гениален" провал

13 юли 2024, 14:20 часа • 4692 прочитания

"Гениалният" стратег Владимир Путин постигна точно обратното на това, което целеше. Целият му план за възпиране на разширяването на Алианса доведе тъкмо до обратния ефект. Това казват журналистът на BILD и експерт по анализ на данни с публичен достъп Юлиан Рьопке и австрийският политолог Густав Карл Гресел в свой анализ.

Те припомниха, че през 1999 г., когато Путин дойде на власт, три страни от бившия Варшавски договор се присъединиха към НАТО: Полша, Унгария и Чехия.

Още: Без България: Над 20 членки на НАТО създадоха рамка за сигурност на Украйна

Оттогава руският диктатор постоянно настояваше да се спре разширяването на НАТО на изток към границите на Русия. Но неговата агресивна политика особено след инвазията в Украйна доведе до обратното: по време на неговото управление още 13 държави се присъединиха към Алианса.

Нещо повече - в продължение на дълги 10 години НАТО отказваше да направи балтийските страни членки на Алианса, тъй като не ги смяташе за готови. Но след нахлуването на Русия в Украйна те бяха приети.

Още: Медведев заплаши Украйна и НАТО с "изчезване" заради декларацията от Вашингтон

Двамата експерти обърнаха внимание и на друго - факт е, че дори след като се присъединиха към НАТО, източноевропейските страни се разоръжиха, премахнаха задължителната военна служба, намалиха числеността на армиите си и разходите за отбрана. Така те дадоха знак на Москва, че не желаят война. "Руската пропаганда обаче си затваря очите за това и продължава да настоява, че НАТО е заплаха", пише BILD като прилага и карта на държавите членки на НАТО през 1999 г. и през 2024 г.

Още: Засрамете се, г-н Путин: Джейми Лий Къртис се обърна към руския диктатор

"Брилянтният" стратег Владимир Путин постигна прехвърлянето на бригада германски войски директно до границите на Русия. "Блестящият" стратег Владимир Путин, който постоянно се стремеше да спре НАТО, постигна точно обратното - че границата на НАТО с Русия се удвои след началото на войната в Украйна", каза Рьопке пред изданието, визирайки присъединяването на Финландия и Швеция към Алианса.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес