Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френска компания се изправя пред съда за финансиране на тероризма в Сирия

17 октомври 2024, 12:01 часа • 466 прочитания

Циментовата компания Lafarge ще бъде изправена пред съда във Франция по обвинения във финансиране на джихадистки тероризъм, съобщиха източници, близки до случая, пред AFP в сряда.

Това е разпоредено от следователите на 16 октомври, допълва Анадолската агенция, отбелязвайки, че това правно решение бележи значителна стъпка след осем години процедури, инициирани от правозащитните организации Sherpa и Европейския център за конституционни и човешки права. ОЩЕ: Франция депортира и забрани на сина на Осама бин Ладен да влиза в страната

Обвиненията

Обвиненията срещу Lafarge са, че е финансирала различни въоръжени групировки, включително терористичната групировка "Ислямска държава", за да поддържа операциите в своя сирийски циментов завод на фона на продължаващата гражданска война.

„Lafarge е първата компания в световен мащаб, която е обвинена в съучастие в престъпления срещу човечеството“, казаха правозащитните организации, подчертавайки сериозните последици от случая. ОЩЕ: Тихомълком прекратиха делото за финансиране на тероризъм, с което Гешев се хвалеше

Те отбелязаха, че „деянията на съучастие не могат да останат ненаказани“ и трябва да бъдат адресирани, за да се защити справедливостта.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес