Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция готви нов закон за ограничаване на имиграцията

14 октомври 2024, 12:01 часа • 544 прочитания

Френските власти готвят нов закон за затягане на имиграционните закони в опит за ограничаване на нелегалните мигранти, заяви говорителят на правителството Мод Брежон пред телевизия BFMTV.

Планът на правителството за новия закон е емблематичен за обрата във френската политика след парламентарните избори това лято.

Правителството на Мишел Барние се надява законопроектът да бъде внесен в парламента в началото на 2025 г. Правителството иска да удължи срока на задържане на смятани за опасни мигранти без документи, за да може по-добре да се изпълняват заповедите за екстрадиране.

Още: Турската брегова охрана спаси 28 нелегални мигранти, изтласкани в нейни води от Гърция

Един от разглежданите варианти е да се увеличи максималният срок на задържане от 90 на 210 дни, което сега е възможно само за терористични престъпления.

Мод Брежон коментира, че не трябва да има „никакви табута, когато става въпрос за защита на французите“.

През декември миналата година Франция вече прие закон за имиграцията. Но най-висшият конституционен орган на страната порица повечето от новите поправки, които отпаднаха, преди президентът Еманюел Макрон да подпише закона. Сега отменените тогава мерки „ще послужат като основа за новия законопроект“, обясни правителствен източник пред АФП. 

Туск: Полша временно преустановява правото на убежище дори ако ЕС е недоволен

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес