Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция в бойна готовност, невиждана от 30 години (ВИДЕО)

27 февруари 2023, 14:03 часа • 14495 прочитания

Във Франция започнаха най-мащабните за последните 30 години военни учения, в които участват и съюзници от НАТО. Командването на френската армия не крие, че целта на операция "Орион" е отработването на действия на войските в условията на конфликт с висока интензивност, отчитайки опита от първата година на войната в Украйна. Европа се готви за това, което преди 10 години би изглеждало малко вероятно, коментира кореспондентът на "Коммерсант" във Франция Алексей Тарханов. 

За началото на ученията френското министерство на отбраната е подготвило специално видео, в което описва основните цели. До 11 март пехотинци, моряци, пилоти ще отработват тактика на бойни действия за противодействие на мащабна агресия на потенциален противник. Според руското издание "Коммерсант" видеото, в което се представят основните моменти в учението, много напомня на войната в Украйна.

Според легендата на ученията агресивната страна Меркурий атакува някога приятелската Арнландия, съюзник на Франция. Завоевателите са концентрирали огромни сили на границите в очакване на сигнал. По такъв начин Русия започна войната в Украйна - под предлог "военни учения" струпа 200 000 войници по границата и на 24 февруари атакува по заповед на руския диктатор Владимир Путин.

По данни на Генералния щаб на Франция в ученията ще вземат участие около 20 000 френски и съюзнически войници от САЩ, Белгия, Италия, Великобритания и други страни.

"Никога не са провеждани учения от такъв мащаб за такъв период от време", каза генерал Ив Метейе, който отговаря за организацията на операцията вътре в армията. 

Конкретно от края на февруари до началото на май ще бъдат проведени няколко учения. Първите ще се случат в продължение на три седмици в Южна Франция и ще включват десант от море и въздух. Целта е да се създаде плацдарм в измислената страна Арнланд, в която опълченците с подкрепата на вражеска държава, наречена Меркурий, ще дестабилизира ситуацията. За тази операция ще бъдат мобилизирани 7000 войници. В нея ще бъде задействан и авионосецът "Шарл де Гол", два десантни вертолетоносеца и около 20 кораба и подводници.

Вторият етап на ученията ще се проведат от средата на април до началото на май и имитират прякото нахлуване на Меркурий в Арнланд. От 10 000 до 12 000 души (еквивалент на дивизия) ще бъдат дислоцирани в Шампан, протежението на линията на фронта ще е 50 км, дълбочината - 200 км. Ще бъдат мобилизирани всички ресурси на армията, в частност новите бронирани машини Griffon и Jaguar, допълва Le Monde.

Според френския генерален щаб тези мащабни учения се провеждат във връзка с променящата се геостратегически ситуация и "перспективата на голям конфликт". "Длъжни сме да се подготвим за най-лошото, за да го предотвратим или да намалим последиците му", смята ген. Метейе. 

Идеята за ученията е от 2020 г., но войната в Украйна ускори реализирането ѝ.

Особеното в ученията "Орион" ще бъде интегрирането на гражданската и военната съставляваща част, т.е. всички дъжравни служби, които потенциално могат да бъдат засегнати от въображаемия конфликт: министерството на външните работи, министерството на вътрешните работи, транспорта и здравния сектор. 

"В случай на голямо сражение армията ще има нужда от гражданска подкрепа за победата", допълват още от Генералния щаб и допълват, че граждански лица няма да бъдат включени в ученията, но има вероятност за организирането на междуведомствени "военни игри."

Гражданският аспект ще позволи да се провери строгостта на законите и стандартите, а така също и да се оценят националните резерви.  Ученията "Орион" ще имат силна информационна част в съответствие със стремежа на въоръжените сили да превърнат  "информационната борба" и "влияние" в самостоятелно бойно поле. 

8 години от смъртта на Борис Немцов, да си припомним разкритията му за Украйна (ВИДЕО)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес