Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция си възстановява милиарди от укривани в чужбина пари

07 ноември 2017, 06:35 часа • 2877 прочитания

Регулирането на сметките, които са незаконно притежавани в чужбина, ще донесе на Франция повече от 1 милиард евро през тази година и "малко по-малко" през 2018 година, което общо означава повече от 8 милиарда от 2013 година насам, според доклад, публикуван от Френската сметна палата и цитиран от БГНЕС.

Службата за обработка на коригиращите декларации /STDR/, която е създадена през 2013 година за да обработва молбите за регулиране на френските незаконни сметки в чужбина, е събрала повече от 7 млрд. евро за периода от 2014-2016 г. За 2017 г. се очакват приходи от 1 – 1.2 млрд. евро, което е малко по-малко от очакваните за 2018 г.

STDR позволява на притежателите на тайни сметки в чужбина да извадят наяве притежаваните от тях суми, които не са били обложени с данъци. Френското правителство беше обявило през септември, че тази служба ще бъде закрита в края на годината, но в доклад на Френската сметна палата се иска тя да продължи да бъде активна, докато последните молби за узаконяване на тези суми не бъдат разгледани и обработени.

Дейността на службата от четири години насам е увенчана с голям успех, отбелязва Френската сметна палата. Според нейните данни става дума около 51 000 молби за обща сума на авоарите от 32 млрд. евро, като тази сума може да се увеличи още до 31 декември.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес