Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция се готви да превърне младите французи в пионерчета и комсомолци

28 юни 2018, 14:30 часа

Франция е на път да създаде организация, която изключително много прилича на пионерското движение. Става въпрос за реализирацията на идея на настоящия френски президент Еманюел Макрон, която той промотира още докато течеше предизборната му кампания.

Реклама

Универсиалната национална програма за служба, който Макрон представи в предизобрната си кампания, предвижда задължително изпълнение на обществен дълг от страна на всеки френски гражданин, навършил 16 години, независимо от пола му. Конкретно предложение как да бъде реализирана инициативата вече е разработено и беше представено от френското правителство, информира BBC.

Самият план е разделен на две фази – задължителна и доброволна. Задължителната фаза продължава само 1 месец. При тази фаза френските младежи ще работят общественополезен труд, с фокус върху гражданското общество. Те може да преподават или да помагат за благотворителни каузи, както и да се включат на обучение в полицията, пожарната или дори армията.

Втората фаза е доброволна и продължава най-малко 3 месеца и най-много 1 година. Фокусът тук е военната служба, но не е задължително съотвеният млад човек да се занимава с военно дело – може да насочи усилията си към кауза за опазване на околната среда или социална помощ.

Всъщност сега планът е по-различен от предлаганото от Макрон, който искаше всичко да е съсредоточено към военната служба. Френският президент желаеше всеки пълнолетен френски гражданин, между 18 и 21 години, да има директен досег с военния опит в рамките на 1 месец.

Предстоят консултации по програмата, като се очаква тя да влезе в сила от следващата година. Тепърва обаче трябва да се чистят законови ограничения – вече има предупреждения, че конституцията на Франция забранява задължителното отделяне от дома за определен период от време, освен ако не става дума за ситуация на задължителна защита на държавата.

Като цяло 60% от френското общество подкрепя идеята, според YouCov, но подкрепата е под 50%, когато се види сегментът на по-млади хора, запитани какво мислят по въпроса.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес