Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция обяви кога Украйна ще получи първите изтребители Mirage 2000 (ВИДЕО)

08 октомври 2024, 11:49 часа • 698 прочитания

Украйна трябва да получи първите изтребители Mirage 2000 от Франция през първото тримесечие на 2025 г., заяви френският министър на отбраната Себастиен Лекорну на 8 октомври.

Президентът Еманюел Макрон разкри през юни, че Париж ще предостави на Киев неуточнен брой самолети Mirage 2000-5, за да увеличат украинските сили въздушната си мощ.

Още: ЕС е открил как да заобиколи поредното вето на Орбан за Украйна

Изтребителите ще са с ново оборудване - бойни способности „въздух-земя“ и защита срещу електронно заглушаване, отбеляза сега Лекорну.

Междувременно продължава обучението на украински пилоти и механици. Първата група украински пилоти са завършили обучението на Alpha Jet във Франция, съобщиха френските въоръжени сили на 20 септември.

Какво може Mirage 2000?

Mirage 2000 е многоцелеви самолет, разработен в края на 70-те години на миналия век и представен през 1984 г. Версията 2000-5 е с модернизирани радарни системи и с удължена дължина на полета. По-рано френските медии съобщиха, че версията, която ще получи Украйна, ще бъде оборудвана за поразяване на наземни цели: Франция модернизира изтребители Mirage 2000-5F за Украйна - ще ги пригоди за мощни оръжия.

Снимка: Getty Images

Mirage 2000-5 е изтребител от четвърто поколение, което означава, че е от същия клас като произвежданите в САЩ F-16. Военновъздушните сили на Украйна вече използват тези изтребители, като последните новини там са, че Нидерландия е доставила първите обещани самолети. Дания, Норвегия и Белгия също обещаха F-16 на Киев.

Междувременно Украйна води преговори и за придобиване на произведените в Швеция изтребители Saab JAS 39 Gripen и Eurofighter Typhoon, припомня Kyiv Independent.

Още: Германия даде оптимизъм на Украйна за дълбоки удари по Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес