Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция модернизира изтребители Mirage 2000-5F за Украйна - ще ги пригоди за мощни оръжия

18 септември 2024, 18:16 часа • 4926 прочитания

Франция модернизира някои от изтребителите Mirage 2000-5F, предназначени за Украйна, за да могат те да поразяват наземни цели, съобщава френската медия SudOuest.

При настоящата модификация на френския самолет не е предвидено използването на боеприпаси „въздух-земя“. Въпреки това, въз основа на спешната нужда на Киев от многофункционален боен самолет, който да може да води борба с въздушни цели и да поразява наземни цели, в Париж са решили да модифицират някои от изтребителите, предвидени за украинската армия, добавя изданието.

Още: Катар дава гаубици на Украйна в триъгълна сделка с Германия

Кога Украйна ще получи самолетите Mirage?

В началото на юни тази година френският президент Еманюел Макрон заяви, че Украйна ще получи изтребители Mirage 2000-5F. Той добави, че Париж ще организира шестмесечни курсове за обучение на украински пилоти, за да ги подготви да управляват тези изтребители.

Според плановете на Франция самолетите Mirage 2000-5 се очаква да бъдат доставени на украинските военновъздушни сили до края на 2024 г.

Снимка: Getty Images

Още: Украйна ще получи още една партида изтребители F-16 от Дания

Какви оръжия ще могат да ползват обновените изтребители?

Все още не е ясно какви оръжия ще могат да използват модифицираните самолети за нанасяне на удари по наземни цели.

Първият претендент за тази роля е френската бомба AASM, с която украинските пилоти, летящи на самолети от съветската епоха, имат опит.

Може също така да се предположи, че украинските Mirage 2000-5F ще бъдат адаптирани за използване на американски бомби с прецизно насочване с комплекти JDAM, които също се използват активно от украинските ВВС.

По този начин френските изтребители ще бъдат качествено допълнение към украинския флот от бойни самолети от съветската епоха и западни изтребители F-16, анализира Militarnyi.

Още: Франция продава на Сърбия изтребителите Rafale с намалени възможности - без ракети

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес