Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция арестува руснак заради заговор за Олимпийските игри в Париж

24 юли 2024, 15:36 часа • 1091 прочитания

На 23 юли френската полиция арестува руснак, който е заподозрян, че е подготвял дестабилизиращи действия в периода, в който ще се проведат Олимпийските игри в Париж.

Анонимен източник от държавната прокуратура заяви пред AFP, че е започнало разследване за „споделяне на разузнавателни данни с чужда сила с цел подстрекаване на враждебни действия във Франция“.

Още: Стилияна Николова: 18-годишната звезда на България е готова да гони златото в Париж

До 30 години затвор

Заподозреният, роден през 1984 г., е поставен под съдебно следствие, а престъплението може да доведе до потенциално наказание до 30 години затвор.

Още: Боряна Калейн вече пренаписа историята! Време е за олимпийски реванш в Париж

Властите са открили доказателства за плановете на задържания по време на обиск в дома му. Не са предоставени никакви подробности за предполагаемия заговор, освен че той не е свързан с тероризъм и че специализираните прокурори за борба с тероризма не се занимават със случая, съобщи AFP.

Снимка: Getty Images

Затегнати мерки

Над един милион души, включително спортисти и местни жители, са били проверени за участие в игрите, като в резултат на това на 4360 души е бил отказан достъп, а на 880 им е бил забранен поради опасения за чуждестранна намеса.

Още: Париж е отказал над 4300 акредитации заради опасения за шпионаж

Френското правителство въведе система за проверка на всички лица, които искат да участват в събитието или да получат достъп до зони с ограничен достъп - поради заплахи, свързани с киберсигурността, дезинформацията и тероризма, насочени към Олимпийските игри.

„В допълнение към разузнаването и традиционния шпионаж съществува възможност за получаване на достъп до шлюзове на компютърни мрежи за извършване на кибератака“, заяви френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Летните олимпийски игри през 2024 г. ще се проведат между 26 юли и 11 август.

Още: След скандално видео: 3-кратна олимпийска шампионка пропуска Париж 2024

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес