Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Forbes: Украйна можеше да взриви най-добрите руски военни самолети, Белият дом каза "не"

06 август 2024, 14:28 часа • 5481 прочитания

В продължение на месеци украинските официални лица молят чуждестранните си съюзници за разрешение да използват мощни балистични ракети за поразяване на руски военни самолети, паркирани на открито на летища в самата Русия, в близост до украинските градове. Коалицията около Киев обаче се въздържа, за да няма ескалация.

Украинските сили обаче явно са все по-нетърпеливи и засилиха атаките си срещу най-уязвимите руски летища, като стриктно използват боеприпаси украинско производство. На 3 август дронове поразиха военновъздушната база в Морозовск, на около 320 км от фронта.

По данни на украинското разузнаване е унищожен бомбардировач Су-34 на руските ВВС, повредени са още два Су-34 и е опожарен склад за боеприпаси: Унищожен руски Су-34 и още два повредени: Щетите в Морозовск според украинското разузнаване (САТЕЛИТНИ СНИМКИ).

Това не е първата атака срещу Морозовск, но е една от най-разрушителните. Победата за украинците обаче е сладко-горчива. Подобни набези стават все по-трудни за осъществяване, защото руснаците пренасочват военните си самолети към по-малко уязвими бази.

Още: Дронове по Суджа: Руснаците говорят за "активни сражения" по границата на Курска област (ВИДЕО)

Целта - да се унищожат руските самолети, бомбардиращи Украйна

Очевидно е какво се опитва да постигне украинското разузнаване. Като се цели в Морозовск и други летища в близост до границата, то се надява да унищожи ключовите фактори, които подпомагат руските бомбардировки - военните самолети, носещи бомбите, както и самите бомби. Бомбите KAB например имат достатъчен обсег - 40 км или повече - в зависимост от модела, за да могат изтребителите Су-34 да поразяват украински войски и цивилни отвъд обсега на най-добрата украинска противовъздушна отбрана. Всеки ден руснаците пускат до 100 бомби KAB, някои от които тежат повече от три тона.

Още: Москва: Киев готвеше атентат срещу Путин, обадихме се на САЩ да го спрат

Снимка: Getty Images

"За съжаление, в градска среда тяхната голяма и честа употреба е много ефективна", съобщава украинската аналитична група Frontelligence Insight. "Въпреки че често са неточни, самият полезен товар е достатъчен, за да разруши или сериозно да повреди сгради, дори ако КАB не уцели директно целта. Когато сградите се срутят, подземните мазета затварят хората вътре, което прави спасителните операции невъзможни, особено когато руснаците извършват двойни и тройни атаки".

KAB са мощно оръжие - в миналото, например в битката за Бахмут през 2023 година, понякога бяха необходими дни, за да може руската артилерия да повреди сградите достатъчно, за да принуди защитниците на Украйна да отстъпят. Сега цели сгради могат да се сринат за секунди, което ги прави безполезни за отбранителни цели.

Още: Руски пилот засне как пада сваленият му горящ самолет (ВИДЕО)

Удобен момент, но САЩ не са дали ATACMS

Forbes съобщава, че налице е била "рядка възможност" да се нанесе сериозен удар по инфраструктура и самолети с KAB по-рано това лято. Тогава 47-и гвардейски бомбардировъчен авиационен полк на руските ВВС паркира десетки Су-34 от общо около 100 на въоръжение в откритата военновъздушна база "Воронеж-Малшево", на около 160 км от границата с Украйна.

Това е сравнително добре защитено летище, така че украинците са помолили за разрешение да го обстрелват с най-добрите си ракети - американските ATACMS, които са почти невъзможни за прехващане.

Още: Проблеми пред чешката инициатива за Украйна: Снарядите се оказаха много по-скъпи

Само че администрацията на американския президент Джо Байдън е отказала.

"Политиката ни не се е променила", заяви пред репортери миналия месец Джейк Съливан, който е съветник по националната сигурност на Байдън. Както и преди, на Украйна ще бъде разрешено да изстрелва АТАСМS само по цели в окупираните от Русия украински земи.

Руснаците са наблюдавали разгорещената дипломация по отношение на ATACMS и са взели решение да изтеглят своите Су-34 от авиобазата "Воронеж-Малшево" и други гранични летища.

"Между втората половина на юни и средата на юли руските сили преместиха лъвския пай от ценните военни средства далеч от граничната зона с Украйна", отбелязва Frontelligence Insight.

Още: Русия "откри" най-големия проблем с F-16 – английския език (ОБЗОР - ВИДЕО)

Днес голяма част от Су-34 се намират в бази на стотици километри от границата. Те не са неуязвими за украинските дронове - най-далечните модели безпилотни летателни апарати летят на повече от 1600 км. Обаче руските изтребители са в безопасност от повечето дронове, както и от АТАCMS, защото са разположени по-далеч от обсега на тези оръжия. САЩ забраняват на Украйна да ползва американско оръжие на над 100 км навътре в руска територия - и то може да се използва само на местата, където руската армия пробива в посока украинската страна.

Още: В Русия расте истерия: С F-16 ще дадат на Украйна тактическо ядрено оръжие (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес