Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Forbes: Украйна е загубила минимален брой танкове Leopard 2 при контраофанзивата

29 август 2023, 18:36 часа • 14918 прочитания

За 13 седмици след началото на дългоочакваната украинска контраофанзива армията на страната, осъществяваща контранастъплението, е загубила само 5 от общо 71 танка Leopard 2. Поне още 10 от тези танкове са повредени и в момента се ремонтират.

Това съобщи Forbes, като добави, че всички загуби на Leopard 2 са настъпили в рамките на район от около 65 квадратни километра - до Мала Токмачка на север и Работино на юг. Точно там, в западната част на Запорожка област, се водят едни от най-тежките сражения по време на контраофанзивата.

Напълно вероятно е почти всеки член на екипажа на петте унищожени танка - общо 20 души - да е успял да напусне машината, преди тя да изгори или да се взриви, пише Forbes.

Още: Просто си стоят на открито: 100-те танка Leopard 1, които Швейцария отказа да даде на Киев

На снимките и видеоклиповете, които са запечатали четири от петте случая на унищожаване на Leopard 2, кулите и корпусите на танковете са с отворени люкове - признак, че екипажите са успели да излязат.

Повредените танкове ще се върнат на фронта

Повредените танкове се ремонтират в Полша и Германия и по-късно ще бъдат върнати на фронтовата линия.

Изданието подчертава, че благодарение на фундаменталната здравина на 69-тонния танк Leopard 2 той може да бъде повреден, но после ремонтиран и да се върне в боя, след което отново да бъде повреден и пак ремонтиран. Цитиран е украинският войник Олександър Солонко, който заявява, че западните танкове "спасяват човешки животи" и "дори най-тежко повредената военна техника се възстановява и извозва за ремонт".

Още: Rheinmetall купи 50 танка Leopard 1, ето колко отиват в Украйна (ВИДЕО)

"Коалиция от държави от НАТО, включващ Канада, Дания, Германия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания и Швеция, заедно обещаха на Украйна 10 Strv 122 (шведски модифицирани Leopard 2A5), 21 Leopard 2A6 и 74 Leopard 2A4. Всички тези танкове, с изключение на 14 А4, вече са пристигнали на фронтовата линия.

Снимка: Getty Images

Екипажите на Leopard 2 могат да се спасят, за разлика от тези на руските T-72

А4 от 80-те години на миналия век е най-малко усъвършенстваният от типовете Leopard 2. Версията от 90-те години на миналия век Strv 122 и A6 имат нова броня, по-добра оптика и - в случая на A6 - по-дълго и по-надалеч стрелящо 120-милиметрово основно оръдие.

Германските компании KMW и Rheinmetall произвеждат танкове със специални отделения в кулата за 120-милиметровите си боеприпаси, така че при попадение те да се взривяват навън, далеч от екипажа. За разлика от германските, руските танкове разполагат боеприпасите си под кулите, което означава, че при успешно попадение кулата се взривява заедно с екипажа.

Още: Германия ще ремонтира Leopard 2 за Украйна на своя територия

Това е основната причина, поради която е много по-лесно да се повреди, а не да се унищожи един Leopard 2, и да не се убие екипажът му, докато прецизен удар по руски Т-72 може катастрофално да взриви и танка, и хората вътре.

Ако приемем, че всеки унищожен Leopard 2 е оставил след себе си визуално доказателство за своето унищожаване, то от началото на украинската контраофанзива на 4 юни досега са били отписани общо само пет танка Leopard 2. Загубите включват два от 50-те разположени танка А4 и три от 21 разположени А6. Не е потвърдено унищожаването на нито един Strv 122, съобщава Forbes.

Още: Струват колкото злато: Украйна помоли Германия да утрои доставките на танкове Leopard 2

Идват още стотици танкове

14-те Leopard 2A4, които се очаква да пристигнат в началото на следващата година, ще компенсират загубите.

На път са още западни танкове, включително 31 американски M1 Abrams, които имат още по-тежка броня от повечето Leopard 2. Украинските сили ще получат и поне 165 германски Leopard 1A5.

Още: ВИДЕО: Русия се хвали с унищожен "Леопард", който прилича на комбайн

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес