Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фон дер Лайен обеща помощ на засегнатата от наводнения Босна

24 октомври 2024, 22:06 часа • 422 прочитания

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети засегнатите от наводненията по-рано този месец райони в Босна и Херцеговина и обеща по-нататъшната подкрепа на блока за справяне с последиците.

27 души загинаха при наводненията и свлачищата, които пометоха улици, железопътни линии и мостове, отрязвайки много населени места в Централна и Южна Босна, предаде АФП.

Повечето от жертвите бяха от село в района на град Ябланица, на 70 км югозападно от Сараево.

Още: Фон дер Лайен обеща на Скопие 750 милиона евро допълнителни инвестиции от ЕС (ВИДЕО)

Село Доня Ябланица, чиито 19 обитатели загинаха, беше почти погребано под кал, камъни и гранитни отломки от близката кариера.

Фон дер Лайен посети селото по време на обиколката си в шест балкански държави.

Придружавана от министър-председателя Боряна Кристо, тя разговаря с членове на планинската спасителна служба и с ръководителите на няколко засегнати общини.

„Европа е с вас. И ние сме тук не само в краткосрочен, но и в средносрочен и дългосрочен план, за да ви помогнем. На първо място, разбира се, за да помогнем незабавно, но на второ място – за реконструкция и възстановяване след бедствието. Вие сте приятели и партньори. Вие сте страна кандидатка за членство в Европейския съюз“, заяви председателят на ЕК.

Още: Фон дер Лайен в Албания: Разширяването на ЕС е мой основен приоритет

Местните медии оценяват щетите в петте общини, без разрушената пътна и железопътна инфраструктура, на поне 89,5 млн. евро.

Амина Имамович от Доня Ябланица е загубила девет членове на семейството си при бедствието.

Тя е била с родителите си в къщата им през нощта, когато потокът помита всички близки къщи, в които са живели нейните роднини и които са загинали.

„На практика половината село беше изравнено със земята... Спасиха ни дърветата, които се бяха облегнали на къщата“, разказа 20-годишната студентка.

Още: Фон дер Лайен започва обиколка на Западните Балкани на 23 октомври

Фон дер Лайен започна балканската си обиколка на 23 октомври в Албания. Там тя обеща, че разширяването на членството ще бъде на първо място в дневния ред на Брюксел.

Дискусиите около разширяването на ЕС в балканския регион с население от почти 18 млн. души се водят отпреди 20 години. През този период Брюксел ту се разгорещява, ту изстива.

Шестте държави – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия – се намират на различни етапи по пътя си към членство в блока.

На 25 октомври председателят на ЕК ще се срещне с висши служители на Босна, преди да се отправи към Сърбия.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес