Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фон дер Лайен: Г-7 изпрати сигнал на Путин, че няма да спечели войната

13 юни 2024, 23:48 часа
Реклама

„Със споразумението на Г-7 за финансиране на Украйна, с 50 млрд. долара, изпращаме сигнал на Путин, че не може да спечели войната“. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи АНСА. По-рано днес страните от Г-7 се споразумяха да използват печалбата от замразените руски активи за отпускането на заем на Киев.

Още: Официално: САЩ и Украйна подписаха 10-годишно споразумение за сигурност (ВИДЕО)

„Със споразумението на Г-7 за използването на печалбата от замразените руски активи изпращаме силен сигнал на Украйна, че ще я подкрепяме в борбата за свобода толкова дълго, колкото е необходимо, но и знак за руския президент Владимир Путин, че не може да спечели“, каза Фон дер Лайен в кулоарите на срещата на Г-7, която се проведе в италианския град Бари.

Още: "Престъпно и цинично": Москва с реакция за финансирането за Киев със замразените руски активи

Тя изтъкна, че всички страни от Г-7 ще допринесат за пакета от заеми за Украйна на стойност около 50 млрд. долара от замразените руски активи , и че министрите сега разглеждат подробностите по споразумението. „Вече има помощ от ЕС в размер на 50 млрд. евро и помощ от САЩ в размер на 60 млрд. долара, а сега се добавя и пакетът на Г-7 в размер на 50 млрд. Долара“, подчерта председателят на ЕК, цитиран от БГНЕС.

Още: Зеленски от Г-7: Срещата на върха дава ясна подкрепа за Украйна, международното право и справедливия мир (СНИМКИ)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес