Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландия отваря за САЩ 15 от военните си бази

01 юли 2024, 17:43 часа
Реклама

Финландският парламент единодушно одобри споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със САЩ. Съгласно него Финландия ще отвори 15 от своите военни бази за потенциално използване от американските сили и ще позволи на Щатите да внасят отбранително оборудване и други материали, а и да водят военни.

Реклама

Освен това споразумението предвижда създаването на определени военни зони, които ще включват съоръжения, до които ще има достъп само американски персонал. Документът създава рамка за дейностите на САЩ и за по-постоянно присъствие във Финландия.

Още: Военни бази на САЩ в Европа са в повишена готовност от терористична заплаха

Противопоставяне

Депутатът Анна Контула ("Левица") внесе предложение, в което призовава народните представители да отхвърлят споразумението, но тя не получи подкрепа.

По време на дебата в петък депутатите изразиха широко одобрение на условията на договора, предаде местната медия Yle.

През юни Комитетът по конституционно право на Финландия заяви, че споразумението ще трябва да бъде одобрено с мнозинство от две трети в парламента, тъй като засяга няколко аспекта на финландската Конституция.

Още: Сериозно нарушение: 4 руски изтребителя и бомбардировача са навлезли във въздушното пространство на Финландия

Министърът на отбраната Анти Хекянен заяви, че документът представлява значително задълбочаване на отношенията между Финландия и САЩ. Съединените щати имат подобни споразумения с повече от 20 държави.

Финландия започна да преговаря за сделката с Вашингтон, след като подаде молба за членство в НАТО през май 2022 г., предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна няколко месеца по-рано. Хелзинки вече е пълноправен член на Алианса заедно с Швеция.

Още: Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес