Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Financial Times: Всички знаят, че Украйна разполага със западни специални сили

28 февруари 2024, 11:10 часа
Реклама

Високопоставен представител на едно от европейските министерства на отбраната е заявил пред британския вестник Financial Times, че в Украйна се намират войници от специалните сили на западните държави.

Още: Западни специални части в Украйна: Публична тайна

"Всички го знаят"

"Всички знаят, че в Украйна има западни специални сили - те просто не са го признали официално", казва източникът на изданието, говорейки при условие за анонимност.

По този начин цитираният представител коментира думите на френския президент Еманюел Макрон, който не изключи в бъдеще европейските държави да изпратят сухопътни войски в Украйна.

Още: Големият руски пробив на фронта в Украйна: Пропаганда и реалности (ВИДЕО)

Снимка: Украински генерален щаб

Какво цели Макрон?

Източникът на FT смята, че изявлението на Макрон цели да създаде двусмислие и да сдържа Русия.

По-късно френският външен министър Стефан Сежурне поясни, че Макрон не е имал предвид западни войски, които да участват в бойните действия, а по-скоро такива, които ще се занимават с разминиране, киберсигурност или производство на оръжия на украинска територия: Франция пак говори за войници на НАТО в Украйна и какво ще правят там.

Изявлението на френския държавен глава не беше подкрепено от редица държави от ЕС, включително Германия, Швеция, Полша, Италия, както и от Великобритания, САЩ и блока на НАТО. България също се възпротиви и обяви, че наши войници няма да се озоват в Украйна.

Кремъл заяви, че изпращането на войски от Европа в Украйна ще направи прекия конфликт между Русия и НАТО "неизбежен".

Още: "Ще има пряк сблъсък Русия-НАТО": Кремъл след думите на Макрон за войски в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес