Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Financial Times: ЕС и Япония се обявиха против пълното ембарго върху износа за Русия

25 април 2023, 08:42 часа • 1168 прочитания

Европейският съюз и Япония не подкрепят предложението на САЩ към страните от Г-7 за пълна забрана на износа за Русия. Това пише Financial Times, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

„От наша гледна точка това просто не е осъществимо“, казва служител, участващ в подготовката на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, която ще се проведе на 19-21 май.

Други двама събеседници на изданието уточняват, че САЩ са предложили идеята заради "нарастващото недоволство" от сегашната система, която е "изпълнена с вратички" за заобикаляне на санкциите. Вашингтон иска радикална промяна в режима на санкциите, а именно пълна забрана на всички доставки с малки изключения, свързани със селскостопански и медицински продукти.

ОЩЕ: Заради санкциите: Аерофлот за първи път в историята си изпраща свой самолет за ремонт в Иран

От Съвета за национална сигурност на Белия дом са отказали да коментират срещата на Г-7, но са подчертали, че „ще продължат да търсят начини да държат Русия отговорна“.

Настоящият режим на санкции отряза руската икономика от западните стоки - от високотехнологична електроника до луксозни стоки. В резултат на това износът от САЩ, Европа, Канада и Япония е намалял наполовина, но все още възлиза на внушителните 66 милиарда долара годишно.

ОЩЕ: Мишустин: Руската икономика ще се адаптира към санкциите до 2024 г.

В същото време общият обем на доставките от чужбина за Русия е намалял едва с 8% през миналата година, благодарение на вноса през трети страни и „паралелния внос“, чийто размер се оценява на десетки милиарди долари.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес