Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фицо: Войната в Украйна може да приключи скоро, говори се за покана от НАТО

16 октомври 2024, 17:47 часа • 1457 прочитания

Словашкият премиер Роберт Фицо смята, че краят на войната в Украйна скоро ще настъпи. Той очаква напредък по въпроса за разрешаването на конфликта и също така иска да види какво ще представи украинският президент Володимир Зеленски на заседанието на Европейския съвет в Брюксел тази седмица.

Украйна в НАТО: "Ще доведе до Трета световна война", смята Фицо

Фицо посочи, че отново се говори за покана на Украйна в НАТО. Това е първата стъпка в Плана за победа на Зеленски, представен днес пред украинския парламент и приет от Върховната рада: Какво съдържа Планът за победа на Зеленски: Публикуваха подробностите.

Роберт Фицо вече обяви, че е против членството на Киев в Алианса и че Братислава ще блокира подобна покана - заяви го и пред украинския премиер Денис Шмигал на 7 октомври: Фицо: Свободата дойде от Изтока. Украйна няма да влезе в НАТО, докато съм премиер.

Сега словашкият премиер повтори, че партията му SMER е против присъединяването на Украйна към НАТО, тъй като според него това щяло да доведе до Трета световна война. Думите му бяха изречени на заседанието на Комитета на Националния съвет на Словашката република по европейските въпроси на 16 октомври, преди Фицо да замине за заседанието на Европейския съвет.

Фицо: Войната ще приключи "много бързо"

Премиерът на Словакия смята, че войната в Украйна ще приключи много бързо. „Вероятността за прекратяване на войната в Украйна е много голяма в кратки срокове. Очаквам, че утре може да бъде загатнато нещо, защото изведнъж се появява темата за поканата на Украйна в НАТО“, добави той. Фицо не смята, че тази покана ще бъде „безплатна“.

Снимка: Getty Images

Словашкият министър-председател пожелава на Украйна справедлив мир, но пита дали е възможно той да бъде постигнат в тази ситуация. Фицо повтори, че Словакия подкрепя териториалната цялост на Украйна. Каза също, че ще подкрепи всеки представен мирен план за разрешаване на войната.

Според него мирните преговори ще бъдат една от основните теми на разговор при визитата му в Китай. Припомняме, че Пекин и Бразилия изготвиха мирен план за Украйна, но той е съобразен с исканията на диктатора Владимир Путин: Китай продължава да промотира мирния си план. Зеленски избухна, че е договорен с Кремъл (ВИДЕО).

"Балансирани отношения" с Русия, още нефт и газ

В същото време Фицо заяви, че винаги се е стремял да има балансирани отношения с Русия. Според него е необходимо да се забрави, че руснаците ще напуснат Крим и други територии като Донецка или Луганска област. Руските войници печелят все повече и повече територии, заяви той - затова, по думите му, конфликтът няма военно решение.

Словакия продължава да предоставя хуманитарна помощ на Украйна, заяви още Фицо. И добави, че съседката му най-много се нуждае от подкрепа в областта на доставките на електроенергия. Той очаква Украйна да сътрудничи при вноса на нефт и газ в Словакия. „Отказвам да вземам петрол някъде през Адриатическо море“, заключи словашкият премиер, като добави, че таксите така щели да се увеличат. „Наше задължение е да продължим транзитния маршрут през Украйна, независимо дали става въпрос за нефт и газ“, каза той - т.е. иска руско синьо гориво и петрол.

Още: След врява в ЕК и заплахи към Украйна: Още повече руски петрол потече към Унгария и Словакия

Фицо заяви, цитиран от информационна агенция Teraz.sk, че Словакия ще продължи да не доставя оръжия на Украйна от своите запаси. Търговията на словашките оръжейни компании обаче може да продължи, отбеляза той.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес