Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фицо: Спираме дизела за Украйна, ако не върне транзита на газ към Словакия (ВИДЕО)

29 юли 2024, 20:07 часа • 1348 прочитания

Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че словашката компания "Словнафт" може да прекрати доставките на дизел за Украйна, ако транзитът през нея не бъде възстановен. Изявлението му е в отговор на решението на Украйна да спре транзита на газ от "Лукойл" през територията си. 

Ако изпълни заканата си, това ще бъде сериозен удар за Украйна. Общо една десета от всички доставки на дизел за Киев идват от Братислава - а танковете работят с дизел. 

"Ако ЕС иска да излезе от тоталното влияние на САЩ, ще трябва да обмисли форми на сътрудничество с Руската федерация, които трябва да предвиждат сътрудничество в сектора на стратегическите суровини", каза още Фицо, който се счита за един от най-проруски настроените политици в Европа.

Още: "Изтребители за Украйна - това е държавна измяна": Фицо поиска разследване на бивш министър

Словашкият премиер добави, че търговските компании обмислят и техническо решение спрямо Украйна за подновяване през нейна територия на транзита на петрол от руската компания "Лукойл". Доставките бяха спрени заради нови санкции.

Словакия и Унгария упражняват натиск върху Украйна, откакто тя включи „Лукойл“ в санкционните си списъци, спирайки част от транзита към рафинериите в двете централноевропейски държави. "Да се радваме, че няма прогресивни във властта, защото биха дали и последната капка петрол за Словакия на Украйна", заяви той в публикуван в социалната мрежа "Фейсбук" видеоклип. 

Унгария и Словакия бяха изключение от общоевропейската забрана за внос на руски петрол след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна - с ембарго от ЕС, което става валидно за целия Съюз от началото на 2025 година. Но наскоро Киев нареди спиране на транзита на петролни продукти на руската петролна компания "Лукойл" през петролопровода "Дружба".

Украйна настоява, че същото количество петрол, както и преди, се прехвърля по тръбопровода благодарение на други руски компании. Унгария и Словакия обаче твърдят, че решението на Киев поставя под заплаха енергийната им сигурност.

Словакия: Стрелбата срещу Роберт Фицо е терористична атака

Фицо не спира с пропутинската политика

С изявлението си за дизела словашкият премиер отново по същество зае изгодна за издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Фицо обяви, че не може да се гонят "нереалистични цели" във войната в Украйна и Русия да бъде поставяна на колене - иначе нямало да има устойчив мир. Припомняме за пореден път, че Путин нареди военна инвазия в Украйна и Русия е агресорът в тази война.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес