Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейският съюз обяви нови санкции срещу Русия

23 февруари 2022, 19:15 часа • 5058 прочитания

Европейският съюз обяви санкции срещу 351 депутати от Държавната дума на Русия, предаде руската агенция ТАСС, като се позова на изявление от Съвета на ЕС. Всички санкционирани на 15 февруари подкрепиха с гласовете си признаването на Донецка и Лугнанска народни републики.

Санкции са наложени и на още 27 физически и юридически лица, които са изиграли съществена роля в подкопаването и заплахата на териториалната цялост и независимост на Украйна, посочва още руската агенция. Сред тях има членове на правителството, банкери и бизнесмени. Тук влизат министърът на отбраната Сергей Шойгу, председателят на администрацията на президента Путин Антон Вайно, както и говорителят на външното министерство Мария Захарова. Освен това с решението си от днес Брюксел забранява всякаква икономическа активност на страните членки с ДНР и ЛНР. „Въвежда се забрана на вноса на стоки от Луганск и Донецк и се налага ограничение за търговия и инвестиции, свързани с някои сектори на икономиката. Спират се и всички туристически услуги, както и износът на определени стоки и технологии“, се казва в решението.

Така забранителният списък на ЕС нарасна на 555 физически лица и 52 организации. Лицата, попаднали в него, получават забрана за пътуване в блока, като активите им в страните членки се замразяват. ЕС по подобие на САЩ наложи ограничение върху търговията с държавни ценни книжа на Русия, което ще затвори възможността на страната да се финансира на западните пазари.

Още: Какви ще бъдат санкциите на ЕС срещу Русия заради Украйна - първи отговори 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес