Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейският съд по правата на човека отстрани руски съдия

17 март 2022, 14:32 часа • 4396 прочитания

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви спирането на дейността на руския съдия Михаил Лобов, съобщи "Комерсант". Ден по-рано, на 16 март, Русия беше изключена от Съвета на Европа.

Европейският съд по правата на човека също така спря и разглеждането на всички жалби срещу Руската федерация. Съдът няма да разглежда молби на руски граждани, докато не оцени "правните последици" от резолюцията за оттеглянето на Русия от Съвета на Европа, се казва в негово изявление.

Русия бе член на Съвета на Европа в продължение на 26 години. Вчера, 16 март, Руската федерация уведоми Съвета, че се оттегля от организацията като я обвини в пристрастност. Освен това Русия се закани, че ще денонсира Хартата на Съвета на Европа, Европейската конвенция за правата на човека, още четири конвенции и вероятно някои други документи, според заместник-председателя на Съвета на федерацията Константин Косачев.

След приключване на процедурата за излизане руснаците ще загубят възможността да подават молби до Европейския съд по правата на човека. Русия е на второ място по брой жалби на своите граждани до ЕСПЧ след Турция.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес