Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейски министри излязоха по улиците на Тбилиси и подкрепиха грузинците (СНИМКИ)

16 май 2024, 13:17 часа
Реклама

Външните министри на Прибалтийските републики (Литва, Латвия, Естония) и на Исландия посетиха Тбилиси, където се включиха в протестите на демократичната общност срещу правителството заради приемането на изключително спорния закон за "чуждестранните агенти". Той е вдъхновен от Кремъл и заплашва европейската перспектива на Грузия.

Още: Край: Грузия тръгна по пътя на Русия въпреки кървавите сцени (ВИДЕО)

Пътят на Грузия към ЕС е застрашен, предупредиха министри

Министрите на балтийските държави и Исландия подчертаха именно това - че ако законът бъде обнародван, пътят на Грузия към ЕС ще бъде блокиран. Страната получи статут на кандидат за членство в края на миналата година.

„Всички решения, които днес бяха взети по отношение на Грузия, независимо дали става въпрос например за официален статут на кандидат за членство в ЕС или за либерализиране на визовите правила - те не са гарантирани“, заяви естонският министър на външните работи Маргус Цахкна, цитиран от естонската медия ERR.ee.

В същото време Цахкна заяви, че грузинското правителство има възможност отново да се обърне към Европа не само на думи, но и на дела.

Още: НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

„Нашата препоръка беше, че най-доброто, което може да се направи сега, е да се използва възможността, предоставена от президента (Саломе Зурабишвили - бел. ред.) - да наложи вето на закона и да го свали от масата. След това ще могат да се обсъждат другите неща", заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

Припомняме, че управляващата партия "Грузинска мечта", която прокара закона окончателно на 14 май, има достатъчно мандати в местния парламент, че да преодолее ветото на Зурабишвили.

Още: "Правителството ни пребива, но Грузия няма да стане Русия": Говорят грузински опозиционери (ВИДЕО)

Протестите продължават

Десетки хиляди хора продължават да протестират срещу закона за „чуждестранните агенти“ в Тбилиси. Около 30 000 души се включиха в мащабен митинг пред грузинския парламент в сряда, предаде AFP. През последните седмици грузинците влизат в тежки сблъсъци с полицията, за да се обявят против закона, а силите на реда отговарят с лютив спрей, сълзотворен газ, водни оръдия, побой и др.

Габриелиус Ландсбергис заяви, че той и колегите му са били на митинга, за да „подкрепят желанието на грузинския народ да бъде част от ЕС и НАТО“.

Междувременно председателят на грузинския парламент обвини външните министри, участвали в митинга, в опит да свалят от власт правителството на страната.

Още: САЩ: Грузинският закон за чуждестранното влияние ще навреди на връзките ни с Тбилиси

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес