Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейската комисия разследва Telegram: Укрил ли е Дуров ключови данни?

29 август 2024, 10:51 часа • 679 прочитания

Европейската комисия разследва дали Telegram не е нарушил цифровите правила на ЕС.

Дуров е укривал важни данни?

Според Financial Times приложението може да не е предоставило точни данни за броя на потребителите си. Експерти по право и данни от ЕС подозират, че Telegram може да е занижил данните за присъствието си в блока, за да не надхвърли прага от 45 млн. потребители. Платформите, които надхвърлят това число, са обект на редица разпоредби на Брюксел, предназначени да оценят тяхното въздействие.

Това разследване съвпада със задържането на основателя на Telegram Павел Дуров във Франция: Френски съд повдигна обвинения на Дуров, освободи го под гаранция.

През февруари Telegram съобщи, че има 41 милиона потребители в ЕС. Този месец обаче, съгласно Закона за цифровите услуги на ЕС, платформата беше задължена да предостави актуализирани данни. Вместо това тя само заяви, че има „значително по-малко от 45 млн. средномесечни активни получатели в ЕС“.

Още: Арестът на Дуров може да подкопае цялата система за командване на руската армия

Непредоставянето на тези данни предполага, че Telegram може да нарушава закона, и вероятно разследването на ЕС ще покаже, че действителният брой потребители надвишава прага за много големи онлайн платформи, пише FT.

Снимка: Getty Images

Платформите, класифицирани като такива, имат по-големи задължения по отношение на спазването на законодателството, модерирането на съдържанието, одитите от трети страни и задължителното споделяне на данни с Европейската комисия.

Още: Майката на децата на Дуров води дело срещу него за побой над сина им (СНИМКИ)

По-рано тази година Дуров заяви пред Financial Times, че потребителската база на Telegram е „приблизително пропорционална на населението на всеки пазар или континент“, с изключение на Китай.

Според FT - вътрешната служба за данни на ЕС провежда "техническо разследване", за да определи броя на потребителите на Telegram в ЕС. Длъжностни лица, запознати с разследването, също така преговарят с приложението относно неговите изчисления.

„Имаме начин чрез нашите собствени системи и изчисления да определим колко точни са данните за потребителите. И ако смятаме, че те не са предоставяли точни данни за потребителите, можем едностранно да ги определим като много голяма платформа въз основа на собственото ни разследване“, заяви говорителят на Комисията по цифровите въпроси Томас Рение.

Още: Братът на Дуров е обвинен в разпространение на порно с непълнолетни (СНИМКА)

Какво гласи Законът за цифровите услуги на ЕС?

DSA (Закон за цифровите услуги) е регламент на ЕС, който има за цел да гарантира безопасността на онлайн услугите и да държи платформите отговорни за съдържанието, което разпространяват. Основните разпоредби на DSA включват:

  • Безопасност на потребителите: Платформите трябва бързо и ефективно да премахват незаконно съдържание и да разполагат с механизми за докладване и премахване на такова съдържание.
  • Прозрачност на алгоритмите: Големите платформи трябва да обясняват как работят техните алгоритми за препоръчване и да позволяват на потребителите да влияят на тези алгоритми или дори да ги деактивират.
  • Надзор на рекламата: DSA регулира онлайн рекламата, особено таргетираните реклами, като изисква прозрачност за начина, по който данните на потребителите се използват за такива реклами.
  • Защита на непълнолетните: Платформите трябва да прилагат допълнителни мерки за защита на децата от вредно съдържание и опасни практики за онлайн реклама.

Най-големите платформи (тези с над 45 милиона потребители в ЕС) са подлагани на редовни одити, за да се гарантира спазването на правилата.

Още: Френска медия: В деня на ареста Дуров е трябвало да вечеря с Макрон

Задържането на Дуров

В събота, 24 август, основателят на Telegram Павел Дуров беше задържан на летище "Льо Бурже" в Париж. Той е заподозрян в участие в престъпления, свързани с пране на пари, тероризъм и измами.

Telegram отрича тези обвинения, като заявява, че компанията спазва всички европейски правни изисквания и че Дуров е невинен.

Днес излезе още новина, че Telegram може да бъде блокиран в Индонезия, по думи на министъра на комуникациите и информацията на страната.

Още: WSJ: Макрон предложил на Дуров да премести централата на Telegram в Париж

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес