Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейската комисия поиска официални обяснения от България за хомофобския ЛГБТИ-закон

20 август 2024, 16:39 часа • 2666 прочитания

Европейската комисия е поискала разяснения от България за приетите поправки в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забрани т.нар. ЛГБТ пропаганда в училище. 

Това стана ясно от писмо, изпратено на 13 август до министъра на образованието Галин Цоков от еврокомисаря за равенството - Хелена Дали. Според информация на "Politico" министърът има две седмици да даде обяснение за необходимостта от законовите промени. Новината бе потвърдена от говорителя на комисията във вторник.

Припомняме, че в началото на август Народното събрание прие спорните промени в закона, с които се забранява обсъждането на сексуалната ориентация и половата идентичност в училищата. Говорителят на комисията съобщи, че тя изчаква обясненията от София, за да почне оценка дали законовите промени не нарушават европейското право.

Още: "Няма да мълчим": Протест срещу забраната на ЛГБТИ теми в училищата (ВИДЕО)

"Равенството и уважението към достойнството и основните права са основополагащи ценности на ЕС и са записани в договорите. Европейската комисия е готова да се бори с дискриминацията и предизвикателствата, пред които е изправена ЛГБТ общността, включително в образованието", заяви тя.

Снимка: iStock

Законовите поправки, забраняващи "гей пропагандата" в училище, бяха критикувани от различни правозащитни групи, а комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от приетия от българския парламент закон и призова президентът да не го обнародва. Въпреки международния натиск, който достигна дори до ООН и протестите в България, Радев не наложи вето и подписа промените на 15 август.

В момента в ЕС има подобен закон само в Унгария и Европейската комисия води наказателна процедура срещу правителството на Виктор Орбан заради нарушаване на основните права на гражданите.

В България също позициите по темата са разнородни - припомнете си две от изданията на Студио Actualno, в които обсъдихме темата:

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес