Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еврокомисар обеща сухопътен Шенген на България до края на годината

13 юни 2024, 14:42 часа

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес очакване до края на годината да има решение за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния. Тя говори пред журналисти в Люксембург, където започва двудневното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. 

Реклама

"България и Румъния са в Шенген, остава само да премахнем проверките по вътрешните (сухопътни) граници. Предвиждам това да стане тази година", каза Йохансон, цитирана от БТА. Нейните очаквания идват обаче на тиха, но сериозна съпротива срещу влизане на България и Румъния.

Само ден по-рано стана ясно, че малка група страни продължават да се противопоставят на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство и по суша и, че белгийското председателство на Съвета на ЕС не може да пробие съпротивата. "Като председателство направихме каквото можем, за да сближим различните позиции. Но това не стана възможно поради мненията "против". Вероятно няма да приключим въпроса тази седмица“, заявиха оттам. Известно е, че Австрия все още е твърдо против. Още: Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден посочи в четвъртък, че е силно убедена в нуждата в Шенген да няма вътрешни гранични проверки. Сигурността на гражданите трябва да бъде осигурена, необходими са усилени проверки по външните граници, каза тя. Работим, надявам се да постигнем напредък, добави министърът в отговор на въпрос за очакването на София и Букурещ, и съпротивата на Виена. През декември миналата година Австрия бе единствената страна в ЕС, която не подкрепи цялостно отпадане на граничните проверки по българските и румънските шенгенски граници.

Белгийският държавен секретар за убежището и миграцията Никол де Мур отбеляза, че днес започва последното заседание на европейските министри на вътрешните работи и на правосъдието в рамките на председателството на нейната страна на Съвета на ЕС. Тя добави, че министрите ще обсъдят бъдещето на визовата политика на фона на отчетените злоупотреби и изрази очакване да бъде одобрено предложението на Европейската комисия за удължаване на закрилата за украинските бежанци.

За пробив за Шенген не говори и вътрешният министър Калин Стоянов, който е в Люксембург и пусна пост във Facebook със снимки от свои срещи. Още: Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

В рамките на участието ми в заседанието на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ имах възможност да разговарям с еврокомисаря по вътрешни работи Илва Йохансон, както и с моите колеги от Австрия, Люксембург, Словения, Унгария и Хърватия. Срещите с тях потвърдиха убеждението ми, че заедно можем да постигнем желаната сигурност за нашите граждани!, написа той. 

"Трябва да преценим как функционира Шенген по въздух. След това може да бъдат обсъдени следващите стъпки", подчерта позицията на страната си преди заседанието на Съвета на ЕС австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, цитиран от австрийската новинарска агенция АПА и БТА.

Австрийската агенция цитира дипломати от ЕС, които казват, че представителите на Румъния и България вероятно отново ще поискат пълно приемане в Шенгенското пространство. Към момента Австрия блокира единодушното решение, което трябва да бъде взето от Съвета. Новоизбраното дясно правителство на Нидерландия все още не е споменавало за евентуално вето. Още: Витанов с предупреждение: Пълноправното ни членство в Шенген става трудна задача

"Имаме повече проверки по шенгенските граници от когато и да било преди", подчерта Карнер. Той даде за пример Европейското първенство по футбол и Олимпийските игри, заради които Германия и Франция засилват контрола по границите си.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес