Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евродепутатите ще питат и писмено унгарския кандидат за ЕК, не го одобряват засега

14 ноември 2019, 18:28 часа
Реклама

Унгарският кандидат за еврокомисар Оливер Вархей не успя да убеди днес евродепутатите от комисията по външни работи, че е подходящ за ресора „Добрсъседство и разширяване“ в следващата Комисия. Той ще трябва да отговори на допълнителни писмени въпроси, предаде АFP, цитирана от БНР.

Оливер Вархей настоя на изслушването си днес, че няма да следва линията на унгарския премиер националист Виктор Орбан, в опит да успокои безпокойството в Брюксел от връзките на Будапеща с Русия и Турция.

Вархей, посланик на Унгария в ЕС, заяви, че ще действа независимо, ако бъде одобрен за комисар, но това не бе достатъчно.

Той подчерта, че искал началото на преговори за членство със Северна Македония и Албания да бъде одобрено преди срещата ЕС – Западни Балкани в Загреб следващия май, размахвайки пръст на френския президент Еманюел Макрон, който блокира вземането на решение миналия месец.

Очаква се координатори на ЕП да се съберат в понеделник да дадат оценка на кандидатурата на унгарския дипломат.

Освен Вархей днес в Европарламента бяха изслушани и кандидатите на Румъния и Франция за следващата ЕК – Адина-Йоана Вълян (ресор „Транспорт“) и Тиери Бретон („Индустриална политика, вътрешен пазар, информационни технологии, отбрана и Космос“).

Според източници от ЕП, депутатите няма да успеят да се произнесат днес и по техните две кандидатури.

Румънският кандидат Адина Валян днес не се е представила убедително, твърдят евродепутатите от групата на Зелените.

Бретон се наложи отново да уточнява пред евродепутатите днес своето финансово състояние, след като в последните дни спешно продаде дяловете си в дружества и напусна управата на няколко организации.

Дотук се стигна, след като ЕП отхвърли предишните кандидати на Будапеща, Букурещ и Париж.

Европейски експерти заявиха пред БНР, че според тях има тенденция Европейският парламент да набляга основно на аргумента на силата, която има, да блокира Европейската комисия. Има елемент на леко отмъщение на ЕП към държавите – членки, който създава вътрешно институционална несигурност, а това е контрапродуктивно.

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес