Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евродепутат зад решетките: Съдът в Тирана засега не пуска етническия грък, избран от затвора

25 юни 2024, 17:15 часа

Апелативният съд в Тирана отхвърли жалбата на етническия грък Фреди Белери, който бе избран за евродепутат от гръцката "Нова демокрация" на последните избори. Новината съобщава гръцкото издание Kathimerini.

Реклама

Докога така?

Съгласно решението на съда Белери ще трябва да остане в затвора до октомври след осъждането му по-рано тази година за купуване на гласове на местните избори през май миналата година в Албания, обвинения, които той – и Атина – смятат за политически мотивирани и напълно фалшиви.

В неотдавнашни коментари пред медиите Белери каза, че не е оптимист за предсрочно освобождаване, тъй като смята, че е умишлено набелязан от албанския премиер.

„Знам, че албанската съдебна система се контролира от Еди Рама“, каза Белери в коментари в миналото.

Аферата Белери предизвика значително обтягане в отношенията между съседните Гърция и Албания. ОЩЕ: Кандидат от затвора: Първо го избраха за кмет, а сега стана евродепутат

Избран от затвора

Припомняме, че миналата година етническия грък Белери бе арестуван в Албания. Той бе осъден от албанския съд на 2 години затвор заради купуване на гласове на местните избори в Албания миналата година. Той беше задържан дни преди вота, но спечели кметските избори в южноалбанската община Химаре от ареста. ОЩЕ: Грък кмет: Казусът, който нагорещи отношенията между Албания и Гърция

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес