Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евакуираните насила украински деца ще бъдат раздавани на руски семейства по опростена процедура, алармират в Киев

08 април 2022, 14:27 часа • 13623 прочитания

Руските власти подготвят промени в законодателството, които да позволят на руснаци да осиновяват украински деца по опростена процедура. За това съобщи съветникът на украинския президент по правата на детето и детската рехабилитация Дария Герасимчук в своя публикация във Фейсбук

Предвижда се украински деца, които са били отведени на територията на Русия и на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики, признати единствено от Руската федерация, да бъдат раздадени на руски семейства, посочва Герасимчук.

Герасимчук отбелязва, че подобно осиновяване е нарушение на правата на детето. По-специално, това нарушава нормите на Конвенцията на ООН за правата на детето. Тя припомни, че в съответствие с изискванията на член 283 от Семейния кодекс на Украйна, осиновяването от чужди граждани на деца граждани на Украйна трябва да се извърши със съгласието на централния изпълнителен орган, който изпълнява държавната политика в областта на осиновяването и защита на правата на децата.

От руска страна Мария Лвова-Белова, комисар по правата на детето при президента на Русия, потвърди, че вече са проведени консултации с органите по настойничество и попечителство на ЛНР и ДНР относно възможните варианти за настаняване на сираци (отделен въпрос е дали са сираци, защото има множество сигнали за разделени от войната семейства) от Донбас в Русия като приоритет ще се даде на осиновяването, съобщи "Росийская газета". За разработване на проект на международно споразумение по този въпрос съобщи и Анна Кузнецова, заместник-председател на Държавната дума на Русия, след разговор с главата на Донецката народна република Денис Пушилин.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Депортация: Руснаците извеждат хора от Донецк, забранявайки им 2 години да се връщат в Украйна 

По инициатива на партия "Единна Русия" е създаден щаб за подпомагане на руските семейства да осиновяват сираци от Донбас. Това потвърди и секретарят на Генералния съвет на партията Андрий Турчак по време на пътуване до Донбас, цитиран от агенция URA.ru. Той заяви, че в работата по настойничеството и осиновяването на децата се включват и депутати от Държавната дума.

Украинският съветник Дария Герасимчук предупреди, че е получила голям брой сигнали за извеждане на деца от руските военни към Русия. Тя цитира руски медии, които пишат, че се подготвят редица изменения както в руските закони, така и в законодателството на ЛНР и ДНР и че Държавната дума трябва да е готова с оформяне на пътна карта по този въпрос до 13 април.

Герасимчук отбелязва, че принудителното депортиране на цивилното население към Русия, което провеждат руските войски от окупираните градове на Украйна по данни на украинското правителство, е забранено от Женевската конвенция от 1949 г.

Припомняме, че още преди дни комисарят по правата на човека на Украйна Людмила Денисова съобщи, че около 500 000 украинци от Донецка и Луганска област са насилствено отведени в Русия и им е забранено да се връщат обратно за срок от 2 години.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Руските сили насилствено депортират жителите на Мариупол към Русия 

Само в последните дни, например, персоналът и пациентите на градската болница No 4 в Мариупол са били принудително изведени от града под строй от военните и качени на транспорт на окупаторите. "Изплашените хора бяха принудени да изпълняват заповедите на руските терористи", пише агенция Униан* и споделя видео.

 

 

*УНИАН е Украинска независима информационна агенция, създадена през 1993 г. УНИАН е част от медиахолдинга на И. В. Коломойски. Игор Коломойски е продуцент на сериала на украинския президент Володимир Зеленски "Слуга на народа". Преди да стане президент, Зеленски беше актьор. Много хора в опозицията в Украйна възразяват, че двамата имат близки отношения. Освен това срещу Коломойски има наложени санкции от САЩ, но не икономически.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес