Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как Полша засилва мерките за сигурност по границата с Калининград

18 април 2023, 15:39 часа
Реклама

Полша е започнала да инсталира допълнителни системи за наблюдение по границата си с руския ексклав Калининград, съобщи местната медия RMF 24 на 18 април.

Системата от камери ще покрие 199 км от границата с Русия. Тя е добавка към съществуващите мерки в близост до Висленската коса - край Гданския залив на Балтийско море, която е защитена от охрана от няколко години.

"Убеден съм, че източната ни граница ще бъде отлично подготвена за всякакви незаконни действия, свързани с кризисни ситуации с източните ни съседи. Убеден съм, че тя ще бъде най-добре защитената граница на Европейския съюз", заяви министърът на вътрешните работи и администрацията Мариуш Камински, цитиран от RMF 24.

По думите на Камински - изграждането на допълнителните системи за наблюдение на сигурността ще приключи до есента на 2023 г.

Междувременно Полша проведе учение за констранастъпление със симулиране на превземане на стратегическия канал между Балтийско море и залива на Висла и околните мостове. Те са разположени на няколко километра от Калининград. В учението на въздушните, сухопътните и военноморските сили на страната се включи и американската армия.

ОЩЕ: Беларус прие руско ядрено оръжие, а сега се уплаши от войници на САЩ в Полша

Целта е да се демонстрира готовност за възпиране на евентуална руска агресия оттам, обясни пред "Ройтерс" полковник Карол Франковски, който е говорител на полската армия.

Другите мерки за сигурност на Варшава спрямо руския ексклав Калининград са изграждане на електронна ограда и разполагане на ракетни системи HIMARS.

Полша се превърна в един от най-силните съюзници на Украйна, след като Русия започна война на 24 февруари 2022 г., а страната е транзитен център за оръжия от други съюзници, които пътуват към Киев. По този начин продължаващата война в Украйна засили загрижеността за сигурността във Варшава. Имаше и няколко случая на шпионаж в полза на Русия, които полските власти разкриха.

ОЩЕ: Още трима са арестувани в Полша за шпионаж в полза на Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес