Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Естонското разузнаване: В Торопец Русия загуби колосално количество боеприпаси

21 септември 2024, 17:46 часа • 2409 прочитания

Атаката на украинските дронове срещу ракетния склад в руския град Торопец ще доведе до видими и сериозни последствия на фронта през следващите седмици. Това каза на пресконференция на 20 септември началникът на естонското разузнаване полковник Антс Кивиселг. 

Ударът е дошъл в момент, когато част от руските боеприпаси все още не са били поставени в бункерите и затова е възникнала верига от експлозии.

Кивиселг припомни, че са се взривили 30 хиляди тона боеприпаси – тоест около 750 000 снаряда. По думите му Русия изстрелва по 10 хиляди снаряда на седмица, което означава, че това са боеприпасите й за два-три месеца.

Още: Атака с над 100 дрона и нови руски складове за оръжие гърмят (ВИДЕО)

"Ще видим последствията от тези загуби [на Русия] на фронта през следващите седмици", подчерта той, цитиран от естонското издание ERR.

Кивиселг освен това коментира и украинския пробив в Курска област като отбеляза, че Украйна продължава да поддържа инициативата на оперативно ниво, въпреки началото на руската контраофанзива. "В четвъртък миналата седмица украинците откриха и нов участък от фронта - Глушковското направление, където навлязоха почти шест километра навътре в руска територия", каза той.

Още: Много изпарени убити руски военни в Торопец: Подозрения от Z-блогър (ВИДЕО и СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес