Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Естония ще строи 600 бетонни бункера на границата с Русия, започват тестовете

08 юли 2024, 23:29 часа • 6270 прочитания

Естония ще изгради отбранителна линия по източната си граница с Русия чрез 600 бетонни бункера. В момента се създават прототипите, а тестовете им са планирани за септември. През следващата година ще бъде изградена самата отбранителна линия.

При изготвянето на изискванията за бункерите е взет предвид опитът на украинската армия от все още бушуващата с Русия война. Едно от изискванията е, например, всеки бункер да може да побира до 10 войници с оборудване и място за хранене, съобщава ERR.

"Подписахме договор с компания за производството на 3 различни прототипа на бункери и през септември ще ги тестваме и ще изберем типа, кйто ще стане стандарт. След това ще обявим търг за изграждането на бункерите именно по този стандарт", обясняват от държавния отдел, отговарящ за проекта.

Още: Естонски военен командир: Можем да издържим 2 седмици на руско нахлуване преди НАТО да се намеси

Бункерите ще бъдат от бетон, който е надежден и евтин за производство. Предвижда се те да бъдат разположени на държавна земя, но ако военните преценят, че монтирането на някои следва да стане на частна земя, тогава държавните агенции ще започнат преговори със собствениците на земята, поясняват от естонското ведомство.

Официално: Естония одобри закон за използване на замразени руски активи за Украйна

Освен бункери, отбранителната линия ще включва противотанкови заграждения и заграждения от бодлива тел. Предвижда се до 3 месеца да бъде подписан договор за тяхното монтиране.

Още: Пълен мрак и тайни пароли: Как изглежда бункерът на Зеленски

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес