Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Естония обвини Русия в засилване на хибридните атаки в Европа

28 май 2024, 06:05 часа • 847 прочитания

Русия се опитва да изпита границите на Запада, като засилва хибридните си атаки в Европа, заяви естонският външен министър Маргус Цахкна пред АФП. Предупреждението дойде, след като миналата седмица Естония беше разтърсена от граничен инцидент с Русия, при който Москва премахна шамандури, очертаващи общата им граница на река Нарва, пише БГНЕС. 

Още: Руската пропаганда с нов похват за атака срещу истината онлайн

Русия си играе с нашите страхове

"За нас не ставаше въпрос само за нашата граница, а и за границата на ЕС и НАТО - така че и това беше провокативно поведение", каза той.

Цахкна заяви, че Западът трябва да разбере, "че Русия просто разширява границите и също така си играе с нашите страхове" от ескалиране на напрежението в открит конфликт.

Премахването на граничните знаци последва поредица от саботажи, кибератаки и други "злонамерени действия", за които Русия е обвинявана в редица страни от НАТО повече от две години след противопоставянето заради войната на Москва в Украйна.

Злонамерени действия

Цахкна заяви, че преди два месеца Естония е станала свидетел на най-голямата кибератака в историята си, като за няколко часа над три милиарда "незаконни заявки" са заляли правителствените сървъри.

По-рано този месец НАТО осъди руските "злонамерени действия" на своя територия, като заяви, че действия като дезинформация, саботаж, насилие и кибернетична намеса застрашават сигурността на алианса.

Властите в Чешката република, Естония, Германия, Латвия, Литва, Полша и Великобритания наскоро разследваха и повдигнаха обвинения на хора във връзка с "враждебна държавна дейност".

Цахкна заяви, че ЕС трябва да "реагира и да предприеме санкции" срещу Москва за усилията за дестабилизация.

Още: Войната на думи в Европа заради Путин ескалира (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес