Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС видя безпрецедентна руска намеса на изборите в Молдова

21 октомври 2024, 14:53 часа • 591 прочитания

Референдумът за членство в ЕС и първият тур на президентските избори в Молдова се проведоха в условията на „безпрецедентна намеса“ от страна на Русия, заяви Европейската комисия.

Още: Молдовският президент след референдума: Има безпрецедентна атака срещу демокрацията

„Отбелязахме, че гласуването се проведе в обстановка на безпрецедентна намеса и сплашване от страна на Русия с цел дестабилизиране на демократичния процес в Република Молдова“, заяви говорителят на Комисията Петер Стано, цитиран от АФП и БГНЕС.

На референдума в Молдова страната с „да“ за малко да излезе начело в допитването за членство в ЕС, след като при първото преброяване на гласовете водеше страната с „не“.

Още: Кремъл вече се чуди как да признае поражението в Молдова, в Приднестровието има доста фенове на ЕС

Брюксел следи резултатите

ЕС, който започна преговори за присъединяване с Кишинев преди лятото, следи внимателно резултатите.

Проевропейският молдовски президент Мая Санду, която също се кандидатира за преизбиране на 20 октомври, осъди „безпрецедентната атака срещу демокрацията“ и обеща „да не се поддава“.

От своя страна Кремъл осъди „аномалиите“ при преброяването на гласовете.

Още: Обратът на референдума е почти завършен: Молдовците искат в ЕС

На президентските избори 52-годишната Санду се класира начело на първия тур с 42 % от гласовете. Тя се готви за труден втори тур срещу Александър Стояногло (26%), 57-годишен бивш прокурор, подкрепян от проруските социалисти, който изглежда има по-голям резерв от гласове сред по-малките кандидати.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес