Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС: Следваща среща за мир - с участието на Русия, но не и с условията на Путин

23 юли 2024, 15:23 часа • 1487 прочитания

Световните усилия за мир в Украйна оттук насетне трябва да включват и Русия, но не може да се основават на условията, поставени от руския диктатор Владимир Путин. Това заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел на 22 юли в Брюксел.

Още: Наказание за Орбан: ЕС се отказа от среща на външните министри в Будапеща

В отговор на въпрос за плановете на Киев за втора мирна среща на върха след тази в Швейцария, най-висшият дипломат на блока е сигурен, че волята на украинския президент Володимир Зеленски „да продължи да напредва в мирните преговори и да проведе още една конференция с участието на Русия, е реална“.

Въпреки че Москва не беше поканена на първата среща на върха за мир в Швейцария в средата на юни, украински официални лица заявиха, че искат да има представител на Москва за последващата конференция.

Още: Отблъсни Путин и спести пари: Какъв трябва да е планът на Тръмп според Борис Джонсън?

Първоначално руското външно министерство категорично отхвърли тази възможност, но по-късно Кремъл смекчи позицията си, като заяви, че „първо е необходимо да се разбере какво има предвид" Володимир Зеленски.

Снимка: Getty Images

"Не" на условията на Кремъл - защо?

„Ние вече казахме това, което казахме в Швейцария - следващите стъпки изискват участието на Русия. Но погледнете какво каза Путин по време на посещението на унгарския министър-председател Виктор Орбан в Москва. Погледнете. Това са предварителните условия на Путин“, каза Борел на пресконференция в Брюксел, цитиран от Kyiv Independent.

Още: Мир в Украйна: Зеленски е готов да говори с Путин и посочи условията (ОБЗОР - ВИДЕО)

След като се срещна с Путин в Москва по-рано през юли, унгарският премиер заяви, че издирваният от съда в Хага диктатор бил готов да участва в преговори за мир само въз основа на неуспешния проектодоговор с Украйна от Истанбул. Става въпрос за дискусиите на украински и руски представители през пролетта на 2022 г., малко след като Путин започна пълномащабната си война в Украйна.

Още: Путин: Договорът от Истанбул през 2022 г. е на масата за бъдещи преговори с Украйна (ВИДЕО)

Изискванията на Русия в това проектоспоразумение обаче са абсурдни за Киев и за Запада. Според изтеклия в медиите договор - той ще забрани на Украйна да се присъедини към НАТО, ще наложи ограничения на въоръжените ѝ сили и де факто ще остави някои украински територии под руска окупация. През юни Путин посочи пълното изтегляне на Украйна от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област като предварително условие за преговори. Именно диктаторът анексира незаконно и с фалшиви референдуми тези 4 украински области. Москва не контролира нито един от регионите на 100%.

Още: Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин

"Със сигурност трябва да се включим във всяка надежда за мир чрез дипломатически преговори, но на някаква основа - не на основата на Путин“, отбеляза Жозеп Борел.

Още: Путин отхвърли Запада като посредник за мир и поиска Украйна да се предаде (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес