Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС ще се разшири в периода 2019 - 2024 г.

29 септември 2017, 13:53 часа • 1725 прочитания

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква разширяване на ЕС от 2019 до 2024 година, след като Великобритания напусне общността.

По думите му ЕС „ще се състои от 27 държави в края на март 2019 година и повече от 27 следващите пет години, от 2019 до 2024 година“.

Това Юнкер каза пред журналисти в естонската столица Талин, преди да започне срещата на върха на ЕС за цифровите технологии.

Великобритания трябва да напусне ЕС през март 2019 година след референдума от 23 юни 2016 година, в който повечето британците гласуваха за излизане от общността.

Досега Юнкер неведнъж заявяваше, че няма да има разширяване на ЕС по време на неговото председателство, което изтича през 2019 година. От своя страна еврокомисарят Йоханес Хан заяви този юни, че разширяването на ЕС с една или няколко държави от Западните Балкани може да стане при следващата Еврокомисия.

ЕС трябва да предприеме редица важни инициативи през следващото лято, сред които е и организирането на среща на върха на Западните Балкани, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на неформална вечеря с лидерите на страните-членки на блока в Талин.

Според него политическата криза, в която ЕС се намира, е резултат от недостатъчно ефективно решаване на икономическата и мигрантската криза на Стария континент, предаде БГНЕС.

Той предлага „по-социална Европа”, основана на икономически ръст, а не на строги икономии. Сред идеите му е и нова структура на еврозоната. Ципрас говори и миграционна политика, която да се основава на справедливо разпределение на тежестта и ефективна борба с трафика на хора. Той посочи като трета важна тема европейско-турските отношения.

„Срещата ЕС-Балкани и възстановяване на Солунския дневен ред трябва да бъде четвъртата важна инициатива, която Брюксел да предприеме, за да реши политическата криза”, смята гръцкият премиер.

Той се застъпи още за укрепване на международната и регионалната роля на ЕС и неговата отбранителна политика.

Неформалната вечеря предхожда днешната среща на лидерите на ЕС в Талин, която е посветена на цифровата икономика и киберсигурността.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес