Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС разкритикува Косово за затварянето на Сръбската поща

06 август 2024, 16:42 часа • 857 прочитания

ЕС смята, че затварянето на 9 пункта на Сръбската поща в северната част на Косово от страна на властите в Прищина е "едностранно и некоординирано действие". Така от думите на говорителя на ЕК Петер Стано се разбра, че блокът в случая подкрепя Белград.

Стано добави, че действието на косовските власти е нарушение на споразуменията, постигнати в диалога между Косово и Сърбия с посредничеството на ЕС, съобщи „Коха“.

Още: Граничният контрол в Скопие сътвори скандал с президента на Косово

Атака от Сърбия

На 5 август косовската полиция проведе акция в помещенията на т.нар. Сръбска поща в северната част на страната след получени данни за нелегална дейност и финансови злоупотреби. Затворени бяха 9 офиса. Операцията цели да възпре подкрепяните от Белград незаконни институции в Северно Косово, както и да прекрати използването на сръбския динар за разплащания.

Това накара сръбският президент да атакува Прищина за пореден път: Напрежение в Косово: Вучич пак се оплака от Курти и ЕС.

Снимка: Getty Images

ЕС обяви какво иска от Прищина и Белград

Като част от споразуменията в областта на телекомуникациите, постигнати през 2013 г., и плана за действие, договорен през 2015 г., двете страни се съгласиха да обсъдят пощенските услуги на по-късен етап, като по този начин признаха, че въпросът може да бъде разгледан в рамките на диалога, казаха от ЕК.

Говорителят на Комисията заяви, че това е било прието и от Регулаторния орган за електронни и пощенски услуги на Косово.

"ЕС очаква от страните да разработят конструктивни идеи, които да послужат като основа за намиране на решение. Едностранните и некоординирани действия не могат да осигурят решение на този или на който и да е друг въпрос, свързан с процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Затварянето на съществуващите услуги за косовските сърби без предварително договорено ново споразумение ще се отрази отрицателно на тяхното ежедневие и на условията на живот на тази общност. Призоваваме правителството на Косово да преразгледа решението си и да намери решение на този въпрос чрез преговори в рамките на диалога, подпомаган от ЕС", каза Стано, цитиран от БГНЕС.

Още: Взрив в Северно Косово: Премиерът Албин Курти обвини Сърбия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес