Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

19 април 2024, 19:00 часа • 1848 прочитания

Европейският съюз подготвя 14-и пакет от санкции срещу Русия заради продължаващата военна инвазия срещу Украйна. Това обяви днес високопоставен представител на ЕС, цитиран от ДПА.

Още: ЕС подготвя 14-и пакет от санкции срещу Русия

Мерките ще включват замразяване на наличните в страните от Евросъюза активи на лица и организации, които досега не са попадали под ударите на санкциите и които подпомагат опитите за заобикаляне на съществуващите санкции на ЕС срещу управляващите в Москва, посочва източникът, цитиран от БТА.

Още: Съдът на ЕС вдигна санкциите срещу двама приближени до Путин олигарси

Очаква се да бъдат засегнати компании, които притежават или използват петролни танкери, превозващи руски петрол в нарушение на санкциите. Русия използва т. нар. "призрачен" флот от танкери, за да заобиколи ограниченията, посочват анализатори. Предишният пакет от санкции срещу Русия - 13-и поред, беше приет през февруари, в навечерието на втората годишнина от началото на пълномащабната руска военна инвазия срещу Украйна. Той бе насочен към допълнително ограничаване на достъпа на Русия до военни технологии, сред които и дронове. Санкциите, одобрени през февруари, засягат 106 лица и 88 организации, припомня Ройтерс.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес